Markedsforhold og kogler:

Den ’værste koglesætning i mands minde’ er et resultat af den massive blomstring, som blev forårsaget af den tørre og varme forsommer 2023. Kogler forekommer overalt i landet – og tilsyneladende også i både Polen og Tyskland. Der er dog både landsdelsvise forskelle – ’kogleangrebene’ er værre på sandjord – og et tydeligt udslag for alder og højde. Der er således en del ældre ’lift-klipbevoksninger’, der med sikkerhed ikke kan klippes i år – og en del af disse vil ikke komme i produktion igen.

På grund af koglerne er der stor usikkerhed om udbytterne i år, både på landsplan og på bevoksningsniveau. Det handler ikke bare om mængden af kogler, og hvordan disse påvirker grenene – som kan få både udsultede og vredne årsskud. Det er også et åbent spørgsmål, hvad kunderne vil acceptere, og konsekvenserne af den fordyrelse, der kommer på oparbejdningen på grund af reduceret præstation og ekstra klip.

Det, der ligger fast, er:

Hvis vi og producenterne i fællesskab ikke er lidt risikovillige – bliver der for mange bevoksninger i den sidste kategori. Omvendt giver det usikkerhed omkring økonomien – fx når et klippehold har klippet ½ dag, og det viser sig, at der kun bliver en meget lille mængde salgbar grønt. Vi har derfor besluttet at give underskudsgaranti for medlemmer af Skovdyrkerne Vestjylland – således at et forsøg på at høste grønt ikke kan ende med en regning, men i værste fald med et nul. Forudsætningen er naturligvis, at både ejer og skovfoged vurderer, at det er realistisk at gøre et forsøg.

Skovdyrkerne og GreenProduct:

Som bekendt sker der i år – formelt pr. 1. juli – en omlægning af vores håndtering af juletræer og pyntegrønt, som fremover vil blive omsat igennem vores datterselskab GreenProduct. Fordelene er bl.a. en drift med 100% fokus på juletræer og pyntegrønt, øget stordrift og en lidt slankere og mere skalerbar organisation.

GreenProduct har som 100% ejet datterselskab de samme karakteristika som de lokale Skovdyrkerforeninger:

For juletræerne – som i høj grad er en specialiseret driftsgren – løses alle opgaver af personale fra GreenProduct. For pyntegrøntet, der i højere grad er en del af ’det almindelige skovbrug’, er der fortsat en arbejdsdeling mellem lokalforeningen og GreenProduct, således at:

Forretningsbetingelserne for samhandel finder du her:

Skovdyrkerne Vestjylland

GreenProduct

Hvis du normalt har leveret pyntegrønt til os, kan du regne med:

Har du spørgsmål, eller ønsker du at sikre tilmelding af pyntegrønt, er du velkommen til at kontakte kontoret på:

Telefon             96101096

Mail                    vest@skovdyrkerne.dk