En ny rapport fra FAO peger på, at innovation og nye teknologier vil blive vigtige redskaber i fremtidens skovforvaltning. Forventningen er, at klimaforandringer gør skovene langt mere sårbare.

Mere konkret vurderes det, at skovene vil blive udsat for flere skovbrande og skadegørere.

Der bliver blandt andet peget på et højt antal skovbrande i løbet de senere år, og alene i 2023 blev der udledt 6687 megaton CO2 fra skovbrande.

Klimaforandringerne vil også øge risikoen for angreb af invasive arter, hvor skadedyr og sygdomme risikerer at forringe væksten og at slå træer ihjel.

Imellem de teknologiske redskaber peger rapporten på øget brug af kunstig intelligens, mere og bedre overvågning af skovene og brugen af droner og satellitteknologi.

Stor efterspørgsel

Det er helt nødvendigt at finde redskaber til at holde de globale skove sunde. For samtidig med, at skovene bliver mere sårbare, fortsætter efterspørgslen efter træ med at stige.

Fremskrivninger viser, at den globale efterspørgsel efter rundtræ kan stige med så meget som 49 procent mellem 2020 og 2050.

Den globale træproduktion forbliver samtidig på rekordniveauer. Efter et kortvarigt fald under Covid er produktionen tilbage på omkring fire milliarder kubikmeter årligt, oplyser FAO.

Rapporten har titlen The State of the World’s Forests 2024: Forest-sector innovations towards a more sustainable future.

bool(false)

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #97