Nu kan du få penge for at udtage landbrugsarealer af drift, så natur og miljø kan få bedre plads på din ejendom.

Muligheden er kommet med tilskudsordningen permanent ekstensivering.

Formålet er at støtte udtagning af landbrugsjord for at reducere klima- og kvælstofbelastning samt fremme biodi- versiteten.

Du kan som udgangspunkt søge ordningen til alle landbrugsarealer. Det er ikke en betingelse, at arealet indgår i et vand- og klimaprojekt eller lignende.

Opnås der tilskud, må arealet ikke sprøjtes eller gødes, ligesom du som ud- gangspunkt heller ikke må jordbehandle, tilplante eller tilså arealet.

En række muligheder

Arealet skal være over 0,3 hektar og må ikke allerede være pålagt lignende restriktioner. Det må heller ikke være paragraf 3-beskyttet.

Arealet vil højst sandsynligt ikke kunne anvendes til skovrejsning, men det vil afhænge af en konkret vurdering af kommune og stat om formålet med ordningen stadig er opfyldt.

Juletræsarealer vil ikke kunne medtages under ordningen, oplyser Landbrugsstyrelsen.

Naturlig tilgroning til skov vil skul- le godkendes af kommunen, og det er uklart om grundbetalingen i så fald kan fortsætte.

Op til 82.500 kroner

Tilskuddets størrelse afhænger af, om arealet var anmeldt i fællesskemaet som et omdriftsareal. I det tilfælde vil man kunne opnå 82.500 kroner pr. hektar. Er der tale om et permanent græsareal kan der opnås 35.500 kroner pr. hektar.

Tilskuddet forventes udbetalt i december 2025. Grundbetalingen vil fortsætte så længe aktivitetskravet opretholdes. Det kan være afgræsning eller slåning minimum hvert femte år.

Ejer får som udgangspunkt udbetalt tilskuddet som en éngangsudbetaling.

Beskatningen af tilskuddet er ikke endeligt afklaret. For nuværende falder det under reglerne for ejendomsavancebeskatning og skal efter en udregning beskattes som et delsalg samme år som tilskuddet udbetales. Udregningen kan laves af en revisor, inden du søger tilskuddet. Der er dog også stadig mulighed for, at der besluttes lempeligere beskatningsregler, inden ordningen træder i kraft.

Ekstensiveringen tinglyses på ejendommen som en evigtvarende forpligtelse. Ordningen forventes at åbne i september i år og løber frem til slutningen af november i år.

Om ordningen

  • Permanent ekstensivering har til for- mål at støtte udtagning af landbrugs- jord for at reducere påvirkning af klimaet og mindske kvælstofudled- ningen og fremme biodiversiteten.
  • Lodsejere kan søge, hvis det sammenhængende landbrugsareal er på mindst 0,3 hektar.
  • Arealet må slås eller afgræsses. Areal- et må også ligge urørt eller gro til med træer og buske. Vær opmærksom på, at hvis det udvikler sig til skov, skal dette godkendes af kommunen.
bool(false)

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #97