Har du skov og overvejer at sælge råtræ til efteråret, har Skovdyrkerne Øerne et par gode råd og anbefalinger, inden du svinger motorsaven eller tænder flishuggeren.

Skovfoged Jakob Nielsen anbefaler i første omgang, at man først og fremmest får lavet en klar forventningsafstemning med Skovdyrkerne Øerne, der kender markedet indgående – især hvis man ikke har prøvet at sælge sit træ før.

– Lad os få et indledende møde. En lodsejer kan have flere forestillinger om, hvad der skal afsættes og hvor meget, hvor vi måske har en anden faglig fornemmelse. For det er vigtigt at udvælge de rigtige stammer og ikke skove til højre og venstre. Samtidig har markedet også et behov, der sætter en naturlig grænse for, hvad vi kan sælge.

– For løvtræer – det vil blandt andet sige, ask, ahorn, bøg og eg – ligger markedet stabilt. Det samme gælder nåletræ- er til de danske savværker. Overordnet set kigger vi ind i et roligt marked med stabile priser.

Det kan handle om timing

Ifølge skovfogeden er der en række faldgruber, man skal være opmærksom på, når man vil afsætte sit råtræ.

– Skal du sælge nåletræer til eksport, er der en timing, du skal ramme, netop fordi markedet oplever udsving. Her kræver det ekstra markedskendskab og rådgivning, som Skovdyrkerne Øerne kommer med.

– En anden faldgrube kunne være, at du overvejer at sælge et parti eg til april eller maj næste år. Her rammer du markedet, bedst som det er ved at lukke ned, og du kan risikere at få en lavere pris. Derfor vil jeg anbefale, at du sparrer med os, så vi sammen kan finde ud af, hvad de bedste muligheder er for dig – for det er altid individuelt.

Hvilke sortimenter, der efterspørges lige nu, er ikke entydigt, men energitræ kunne være et bud, forklarer skovfogeden.

– Når du sammen med os har fået udvalgt de træer, der skal sælges, kan det også være en god idé at tale om genplantning, og hvordan man ellers vil bruge området. Her og nu tænker folk på markedet og aftagningsmuligheder, men samtidig er det klogt at se nogle vækstsæsoner frem. Hvilke træarter bliver der brug for, og hvad giver mening i den skov, vi står i. Det kræver, at vi sammen ser ind i krystalkuglen og lægger en langsigtet plan.

Et sidste godt råd fra skovfogeden er: Hjælp hinanden.

– Hvis man ved, at flere naboer også går med tanker om at få skovet, kan det give god mening at slå sig sammen. Man kan tit opnå en besparelse ved at skove hos flere lodsejere i et lokalområde på samme tid og afsætte råtræet samlet. Dermed sikrer vi dig gode priser uanset størrelsen af din skov.

Hvad bruger man råtræ til?

  • For nåletræet er de typiske anvendelsesmuligheder langtømmer, korttømmer og emballagetræ på varierende længder samt energitræ og flis.
  • I løvtræ vil valget være mellem plankekævler, gulvtræ, brænde og flis. Her er træarten afgørende for den optimale aflægning. For træarter som eg og ær vil der være meget at hente i en korrekt aflægning. Kappes en stor ær-kævle over 50 centimeter f.eks. i gulvtræ, kan det betyde et værditab på 75 procent.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren Øerne #97

Læs andre artikler inden for Skovdyrkerne Øerne