En omfattende restaurering af det romantiske haveanlæg Christinero ved Christiansfeld er gået i gang.

Haven er mere end 200 år gammel. Den blev anlagt i slutningen af 1700-tallet – i de samme år, som Christiansfeld bliver grundlagt.

Haven ejes i dag af Brødremenigheden i Christiansfeld. Her glæder man sig til projektet.

– Det er et stort indgreb, vi foretager. Det hele starter med en stor oprydning, men vi betragter det som rettidig omhu at restaurere Christinero nu, da den romantiske have ellers fuldstændigt ville
blive til skov og bygningerne ville forfalde. Christineros unikke udtryk som romantisk have ville forsvinde, siger Jørgen Bøytler, præst i Brødremenigheden.

Han uddyber, at restaureringsprojektet vil forandre Christineros udtryk.

– I begyndelsen vil det være meget åbent, og efterhånden som det hele vokser til, vil den romantiske landskabshave vise sig i sin tidligere stemningsfulde skønhed, lyder det.

Haven ligger ved Christiansfeld og er et yndet udflugtsmål. Haven er mere end 200 år gammel. Den blev anlagt i slutningen af 1700-tallet.

Bevarer de store træer

Renoveringsprojektet indebærer, at mange selvsåede små og større træer fældes, mens de store og værdifulde træer bevares.

Der er taget hensyn til ynglesæson for dyrearter, der findes i haven.

Efter oprydningen skal stierne renoveres, udviskede spor af den originale have genetableres og et righoldigt udvalg af originale træer og andre planter nyplantes.

Det vil betyde, at der ryddes op i den tætte underskov. Men samtidigt er det vigtigt, at den høje grad af biodiversitet i Christinero bevares.

Brødremenigheden oplyser, at der findes et righoldigt materiale i form af originale kort, plantelister over de træagtige planter og urter, som blev plantet eller sået i 1700-tallet, foruden andet kildemateriale, der nu tages i brug. Frø og planter blev indført af missionærer fra andre steder i verden, herunder i høj grad fra Nordamerika.

Om restaureringen

  • Restaureringen af Christinero er projekteret og vil blive udført af Charlotte Skibsted Landskabsarkitekter. Hun har blandt andet modtaget Nykredit arkitekturpris 2024.
  • Arbejdet sker i samarbejde med arkitektfirmaet Linjen v. restaureringsarkitekt Carsten Kronborg Hald Olesen.
  • Skovdyrkerne arbejder tæt sammen med de øvrige aktører. Skovdyrkerne forestår rydning, forberedende jordarbejde, etablering af stianlæg samt plantning af alléer med videre.
  • Totalpris for hele projektet er 11,7 millioner kroner.
  • Der er opnået fondsmidler fra:
  • A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
  • Godfred Birkedal Hartmanns Familiefond. Projektet udføres i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen og Kolding Kommune, samt Fredningsnævnet Sydjylland og Sønderjyllands Museum.

Skovdyrkerne rydder og anlægger

Det er skovfoged Jens Venø Kjellerup, Skovdyrkerne Syd, som er i spidsen for Skovdyrkernes opgaver i forbindelse med renoveringen.

– Vi skal rydde en stor del af underskoven og stamme op og fjerne ahorn – store som små. Derudover skal vi gøre det hele klar til, at der anlægges græsarealer og alléer, fortæller skovfogeden.

Han tilføjer, at der også skal anlægges funderede stier til publikum og en bilvej.

Efter 200 år har de store træer taget over, og på sigt vil det blive til skov, hvis man lader stå til. I baggrunden ses kogehuset.

– Vi er i fuld gang med arbejdet, som fortsætter i løbet af efteråret. Vi forventer at plante fra midten af oktober og frem til jul, siger han.

Brødremenigheden har været medlem af Skovdyrkerne i flere årtier.

– Vi har også tidligere udført plejeopgaver. For få år siden hjalp vi blandt andet med at topkappe store gamle bøge i haven af sikkerhedshensyn, siger Jens Venø Kjellerup.

Inspireret af romantisk havekunst

Haven Christinero har overlevet som romantisk haveanlæg i sin oprindelige udstrækning, siden det blev anlagt i slutningen af 1700-tallet.

Haven er en af Danmarks første landskabshaver inspireret af engelsk romantisk havekunst, kendt for sin naturlige og uformelle udformning og berømt for sin skønhed og æstetik.

Det er i dansk sammenhæng havehistorisk ganske enestående, at haven har overlevet i mere end 200 år, og at dens oprindelige udstrækning næsten er uændret.

Det er også særligt, at havens væsentlige elementer stadig findes. Det gælder alléens linjeføring fra Favrvraagaard, Det Gotiske Kapel med gravplads for havens grundlægger Christina Friederica von Holstein, Det Græske Tempel, foruden lindetræslysthuse, og indgange til haven og søområderne i havens nordlige del.

Kun få anlæg

I Danmark findes yderst få af denne type havekulturhistoriske anlæg fra denne periode. Begrundelsen for at restaurere Christinero har derfor både lokal og national interesse.

Idet Christinero blev etableret i samme årti som byen Christiansfeld, udviklede der sig en klar samhø- righed mellem kammerherreinde Christina Friederica von Holstein og Brødremenigheden i Christiansfeld.

Mange besøgende på tur gennem Christinero-haven oplever året rundt, at her er et dejligt sted at fær- des, og haven er for mange borgere i Christiansfeld og omegn et dagligt udflugtslandskab.

Haven er anlagt i romantisk stil. På billedet ses skovfoged Jens Venø Kjellerup foran templet i haven.

Stort tilløbsstykke

Christinero, blev anlagt af Christine Friederica. Det var imens Favrvraagaard var i familiens eje.

Christine Friederica testamenterede haven til Brødremenigheden i Christiansfeld, som stadig ejer anlægget.

Haven er et populært mål for gåture for Christiansfelds beboere og for turister. I restaureringsperioden vil Christinero være lukket for offentligheden. Det forventes at projektet afsluttes i sommeren 2025.

– Vi glæder os til igen at kunne byde alle gæster velkommen i Christinero om et års tid, siger Jørgen Bøytler, præst i Brødremenigheden.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #98