Den tidligere skatteminister Jeppe Bruus (S) skal fremover være minister for grøn trepart. Dermed skal han realisere regeringens målsætning om at rejse 250.000 ha ny skov inden 2045.

Dansk Skovforening er glade for, at den vigtige opgave med at forøge Danmarks skovareal bliver taget alvorligt.

– Regeringen sender i hvert fald et meget stærkt signal ved at udpege en dedikeret minister, der skal implementere de gode og ambitiøse mål fra den grønne trepart. Vi ser vi frem til et godt samarbejde og masser af skovrejsning i Danmark, der kan være med til at løse både klima-, biodiversitets- og ressourcekrisen, siger direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen på foreningens webside.

Stor opgave

Opgaven for den nye minister er at føre den grønne trepartsaftale ud i livet. Det skal blandt andet ske ved at etablere lokale grønne treparter over hele landet, hvor lodsejere, naturorganisationer og kommuner skal samles om bordet for at finde konkrete løsninger og indgå aftaler.

En central del af Treparten er “Danmarks Grønne Arealfond”. Det bliver motoren i arealomlægningen med udtagning af mere end 15 procent af den samlede landbrugsjord i Danmark. Med aftalen vil der blive afsat 40 milliarder kroner, som blandt andet skal bidrage til at rejse 250.00 hektar skov frem mod 2045 – samt udtage 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde inden 2030. Der vil også blive iværksat strategisk opkøb af jord blandt andet med henblik på kvælstofreduktioner og jordfordeling.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #98