Eg er populær i skovrejsninger

Egetræet er det mest populære træ, når der plantes skove med støtte fra Klimaskovfonden. I de første 50 nye skove, er der plantet eg i 88 procent af skovene og tilsammen bliver det til en femtedel af arealet med ny skov. Det oplyser Klimaskovfonden.

– De nye skovejere bestemmer hvilke slags skove, de gerne vil have – naturligvis tilpasset det lokale miljø. Vi kan se, at egetræet er så absolut den mest populære træart, siger direktør Poul Erik Lauridsen.

Egen er en af de ældste hjemmehørende træarter, der vokser overalt i Danmark. Det er samtidig et af de træer, som flest andre arter knytter sig til og det giver et godt udgangspunkt for at understøtte biodiversiteten i de nye skove.

Skovfyr og douglasgran er de mest udbredte kulturmodeller med nåletræer i de nye skove.

Ny liste viser arter som støtter biodiversitet

Aarhus Universitet har afleveret en liste med anbefalede plantearter til Landbrugsstyrelsen. Listen er udarbejdet som redskab til landmænd og lodsejere, der tager landbrugsjord ud af drift.

Det viser sig, at det ikke er alle såkaldte insekt-venlige blomster, der er hjemmehørende og dermed optimale for biodiversiteten.

Antallet af ulveangreb stiger

Antallet af angreb på får og lam og andre husdyr vokser i takt med, at der bliver flere ulve i Danmark.

I 2023 var der i alt 57 tilfælde, hvor en eller flere ulve angreb husdyr. I 2022 var tallet 32, mens der i 2021 blev registreret 16 ulveangreb. Det viser tal fra Miljøstyrelsen.

Hver enkelt ulveangreb dokumenteres ud fra fund af DNA eller ud fra den lokale ulvekonsulents vurdering af de af de nedlagte dyr.

– Det stigende antal ulveangreb på husdyr følger den stigende ulvebestand og det forhold, at ulvene har spredt sig til nye områder, siger specialkonsulent Lasse Jensen fra Miljøstyrelsen.

I januar 2024 var der anslået 37-50 ulve i Jylland, baseret på den månedlige status fra den nationale overvågning af ulv.

Husk generalforsamlingen

I løbet af den kommende tid afholder de lokale skovdyrkerforeninger generalforsamling. Her får du indblik i foreningens aktiviteter og økonomi – og det er her, du som medlem har mulighed for at gøre din indflydelse gældende.

Du finder indbydelse og mere information om din lokale forenings generalforsamling på foreningens lokale sider bagerst i bladet samt på lokalforeningens hjemmeside.

Skovdyrkerne håber på stort fremmøde til årets generalforsamlinger.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #98