
Ny skovrejsningsordning i høring – flere positive takter
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har nu sendt et udkast til den nye skovrejsningsbekendtgørelse i høring.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har nu sendt et udkast til den nye skovrejsningsbekendtgørelse i høring. Høringsfristen er den 26. maj, og bekendtgørelsen forventes vedtaget 1. juli 2025.
Bemærk, at der endnu ikke er udkommet en vejledning, og bekendtgørelsen er stadig i udkastform. Der kan derfor komme ændringer, og flere praktiske detaljer – f.eks. om plantetal – som endnu ikke er kendt.
Hos Skovdyrkerne glæder vi os over, at styrelsen har holdt deres løfte og foreløbigt holder tidsplanen – samtidigt ser vi flere positive takter i det foreløbige udkast.
Hvad vi foreløbigt kan læse os til i bekendtgørelsen
- Tilskudssatsen bliver ens løv og nål
Bekendtgørelsen nævner som udgangspunkt ikke forskel i tilskud mellem nål og løv. Der ydes 75.500 kr./ha i samlet engangskompensation uanset træart. - Mulighed for tillæg ved urørt skov
Der foreslås et tillæg på 15.000 kr./ha, hvis arealet henlægges som urørt skov. I de første 20 år må der efterbedres og tyndes i ammetræer, men herefter skal skoven ligge urørt uden skovdrift. - Mindstearealet er foreslået sat ned til 1 ha
Tidligere har man skullet etablere minimum 2 hektar for at være støtteberettiget. Nu ser det ud til, at 1 hektar bliver den nye nedre grænse. - Områder med særligt højt kvælstofindsatsbehov prioriteres
Lodsejere i disse områder kan få løbende tilsagn efter først-til-mølle-princippet, mens øvrige ansøgninger prioriteres via et pointsystem. - Større fleksibilitet i projektkriterierne
Bekendtgørelsen åbner for, at mindre lavbundsarealer og potentielle vådområder kan inddrages, hvis det er nødvendigt for helheden i et skovrejsningsprojekt – og hvis ansøger kan sandsynliggøre, at fx kortgrundlaget ikke er retvisende.
Skovdyrkerne anbefaler
Vi anbefaler, at interesserede lodsejere forbereder deres projekter allerede nu, særligt hvis arealerne ligger i områder med højt kvælstofindsatsbehov – her kan det blive afgørende at være tidligt ude.
Vi står klar til at hjælpe med rådgivning, ansøgning og gennemførelse, så snart ordningen åbner. Kontakt din lokale Skovdyrkerforening, hvis du går med overvejelser om skovrejsning.
Vil du give din mening til kende?
Bekendtgørelsen er i høring frem til den 26. maj. Det er ikke muligt at afgive høringssvar som enkeltperson, men du er velkommen til at kontakte din lokale skovdyrkerforening, hvis du har input. Vi samler relevante synspunkter og bringer dem videre i vores dialog med myndighederne.
Vi følger naturligvis op, når vejledningen udkommer, og den endelige bekendtgørelse vedtages.