
Tilskud til biodiversitetsskov
Med biodiversitetsskovordningen kan du få engangstilskud for at frede særligt værdifulde træer og drive skoven ekstensivt
Vil du gerne gøre noget for biodiversiteten i din skov og samtidig opretholde en ekstensiv drift på arealerne, så kan statens tilskudsordning til biodiversitetsskov måske være interessant.
Det primære formål med ordningen er at fremme og bevare biodiversiteten samt sikre stabile levesteder for de arter, der er tilknyttet skov.
Der gives tilskud til, at man freder 12 træer pr. ha med særlig værdi for biodiversiteten. Det kan være gamle, krogede træer med mange hulheder, døde grene eller områder med råd. Det kan også være yngre træer, som med tiden vil rumme flere og flere levesteder for svampe, insekter, mosser, laver, flagermus og hulrugende fugle.
De træer, man freder, skal være mindst 25 cm i diameter, og tilskuds- satsen bliver højere, jo større de fre- dede træer er. Den laveste tilskudssats lå i 2025 på 13.800 kr./ha, og den høje- ste lå på 65.900 kr./ha. Den højeste sats gives, hvis man har 12 egetræer pr. ha, som er 75 cm i diameter eller derover. Tilskuddet udbetales som et engangsbeløb.
De arealer, man får tilskud til, skal være – eller kunne blive – fredskov.
Det betyder, at man ikke kan få tilskud til at frede de store træer, man eventuelt måtte have i sin have, på sin mark eller i sit læhegn. Fredningen af træerne bliver tinglyst og varer, så længe træerne kan erkendes i skoven. Det betyder, at selvom et fredet træ er dødt og vælter, skal det stadig blive liggende i skovbunden til gavn for biodiversiteten. Hvis et fredet træ f.eks. vælter ud over en skovvej, må man gerne skære det op og flytte det, så længe det bliver i skoven.
På det skovareal, hvor de fredede træer står, skal driften være ekstensiv i 20 år efter udbetalingen af tilskud. Det betyder, at man gerne må fælde ikke-fredede træer og tage både gavntræ og brænde ud af skoven. Man må dog ikke jordbearbejde eller øge afvandingen i skoven, og foryngelsen skal ske ved naturlig foryngelse.
Hos Skovdyrkerne er vi behjælpelige med hele ansøgningsprocessen – fra den første screening på kortet til den endelige markering af de fredede træer i skoven.
Humleore Skovdistrikt på Midtsjælland er en af de skove, hvor Skovdyrkerne Øerne har udarbejdet en ansøgning om tilskud. Skovrider Rasmus Halfdan Jørgensen tog kontakt til Skovdyrkerne, da han hørte om mulighederne for tilskud:
– På Humleore vil vi gerne kombinere hensyn til biodiversiteten med en bæredygtig produktion af gavntræ, og med den her ordning får vi økonomi til at gøre endnu mere i den retning.
Rasmus er tilfreds med den hjælp, Skovdyrkerne har ydet i den sammenhæng:
– Det har været vigtigt for os med kvalificeret rådgivning – både i forhold til ordningens kriterier og krav og i forhold til den drift, vi ender med at have ude i skoven, udtaler han.
Næste gang, der kan søges om tilskud, bliver i foråret 2026.
Man kan læse mere om ordningen på her: https://skovdyrkerne.dk/tilskud-til- biodiversitetsskov/