Skrottræer i juletræskulturer
Med de senere års stigende krav til juletræernes kvalitet, er det i højere grad blevet nødvendigt at fjerne skrottræer i kulturene. Skrottræer er ikke salgbare træer, der af den en eller anden grund ikke kan forventes at blive til juletræer og som står i vejen for gode juletræer.
Udtag af skrottræer er nødvendigt i langt de fleste kulturer og har efterfølgende mange fordele, både for dyrkning og salg:
- Giver plads til de gode træer. Det er bedre at skrotte et dårligt træ, end at sælge et godt træ for tidligt. Står træerne for tæt, giver det skader i bunden, med deklassering til følge.
- Giver ”luft” i kulturen, mere luft giver mindre alger, færre skadedyr, nemmere færdsel med rækkegående maskiner og pænere træer.
- En saneret kultur ser bedre ud og sælges nemmere og bedre. Kunderne finder kulturen mere interessant da indtrykket ikke forstyrres af dårlige træer.
- Ved at fjerne træer der ikke bliver til juletræer, spares der lidt på dyrkningsomkostningerne.
Jo tidligere man fjerner et skrottræ, jo nemmere er det. Første gennemgang for skrottræer bør gøres allerede omkring 5 års alderen, lige efter bundklipning og inden grundklipning, her kan man se nogle af de individer der ikke kan blive til juletræer. Når kulturen bliver salgsklar, er det meget vigtigt at få skrottede uønskede træer, da pladsen ellers er mere trang når kunderne kommer og kigger. Hvilke typer af træer, der er skrottræer, er forskelligt fra år til år og afhænger af markedssituationen.
- Topløse træer: Reparation er dyr og resultatet usikkert.
- Svækkede træer: Har få chancer, dårlig farver, svage nåle, dårlig vækst.
- Uformelige træer: Det er for dyrt at forme videre på dem og oftest med et dårligt resultat.
- Træer der står for tær: Her bliver det nogle gange svært at tage beslutningen, men gror træerne sammen har man to dårlige/usælgelige træer.
- For lange toppe, lange halse, åbne og lang groede træer: Dem er der ingen efterspørgsel på.
Det bedste tidspunkt, er i årets første måneder, hvor sidste års udtag har defineret en retning, for hvilke træer der kan sælges. Det er vigtigt, at udtaget er overstået inden træerne springer ud, da der ellers kan ske skader på nye skud.
Skrottræer markeres, gerne med udvisningsspray (eller max-tape). Det er nemmest at få alle træerne med (og bevare overblikket), hvis man viser dem ud først. Skrottræerne kan opstammes med motorsav, hvor grenmateriale efterlades i kulturen. Stammerne står tilbage til endt omdrift og knuses med resten. Træerne kan også fjernes ved fældning, udslæbning og efterfølgende flisning/knusning i sporene.