Skovene lider i tørken
Skovene lider under de værste klimabetingelser, som er dokumenteret i de meteorologiske rapporter. Skaderne er omfattende, men meget vanskelige at opgøre – vi kommer til at slås med konsekvenserne flere år frem og det samlede resultat kan meget vel have samme omfang som et ’usynligt stormfald’.
Rekorderne for varme og tørke afløser hinanden. På landsplan har sommeren budt på ikke mindre end 55 dage, hvor DMI’s tørkeindeks har været på 9 eller 10 – svarende til, at der næsten ikke er plantetilgængeligt vand i jorden.
Det er meget vanskeligt at vurdere konsekvenserne på nuværende tidspunkt. For det første er skaderne stadig under udvikling – og der skal mere end nogle få byger og et lille omslag i vejret for at vende udviklingen.
For det andet er der tale om meget komplekse skader, som vi kommer til at slås med i flere år frem.
Nogle af de synlige skader er:
- Planteafgang i nyplantninger fra foråret 2018 – nogle af plantningerne har nærmest ikke fået vand overhovedet.
- Planteafgang i veletablerede kulturer og yngre bevoksninger – helt usædvanligt ser vi hele kulturer i 2-3 m højde og enkelttræer i bevoksninger på 5-8 m som er ved at dø.
- Generelt tynde bevoksninger, hvor blad og nålemassen er usædvanlig lav … træernes efterår er begyndt i juli måned i år.
- Nåletab og andre kvalitetsforringelser i den værdifulde produktion af juletræer og pyntegrønt.
Nogle af de mindre synlige skader:
- En stærkt reduceret tilvækst i de stående bevoksninger. Skaden er næsten umulig at opgøre, men den kan have samme omfang for skovbruget som et mellemstort stormfald!
- Svækket rodsystem – ofte er der en proportionalitet i træet mellem det, vi kan se over jorden og det der foregår i rødderne. Man kan frygte at de finrødder, der sørger for vandoptagelsen er svækket i en grad, så vandoptagelsen ikke normaliseres, selv når der igen kommer vand i jorden.
- Kvalitetsforringelser – ikke mindst i værdifulde bevoksninger med eg og bøg, kan man forvente kvalitetsforringelser som følge af slimflåd, rødmarvsdannelse og andre misfarvninger. Skaderne kan være meget betydelige.
Så er der det endnu mere komplekse:
- Øget frøsætning, som er træernes naturlige reaktion på stress, vil i sig selv kræve vækstenergi og stresse træerne yderligere.
- Svækkede bevoksninger vil være eksponeret for insektangreb af forskellige barkbiller – som i øvrigt har gode betingelser i varmen – det kan give yderligere og væsentlige skader.
Statistiske analyser af tilvæksten viser, at en af de vigtigste parametre for årets tilvækst er ‘hvordan er træets generelle trivsel’ – lige nu er den rigtig skidt og det er stærkt bekymrende for de kommende år.
Det vi kan sige med sikkerhed er:
- Det er alvorligt
- Vi kender ikke det fulde omgang – og vi skal som minimum ind i første halvdel af vækstsæsonen 2019 før vi for alvor kan vurdere den.
Lyt til indslaget i DR MidtVest om situationen lige nu:
https://www.dr.dk/radio/p4vest/regionalnyt/p4-nyheder-2018-08-08-06-30-2(Indlægget starter 20 sek inde i nyhederne d 8.8.18 kl 06.30)
https://www.dr.dk/radio/p4vest/p4vest-morgen/p4-morgen-2018-08-08-06-05(indlægget starter 01:36:18 inde i P4 morgen den 8.8.2018)
Læs i øvrigt også Dansk Skovforenings nyhed:Ministeren viser forståelse for skovens tørkeskader.
Der vil du desuden kunne finde et link tilet interview i P1 morgen hvorFormand Niels Iuel Reventlow redegør for situationen og skovbrugets behov for tørkehjælp.
Michael Gehlert
Skovrider
mgh@ skovdyrkerne.dk
8. august 2018