Stab fra korrekt opstamning af rødel

Mange har traditionelt foretrukket at beskære/opstamme om vinteren, når træerne er i hvile. Det kan der være visse fordele ved, blandt andet at det er lettere at se gennem bevoksningerne.

Undersøgelser har imidlertid vist, at træer har bedst af at blive beskåret om sommeren, hvor de er i vækst. På det tidspunkt heler sårene hurtigst og bedst. En god og hurtig sårheling er vigtig for at rådsvampe ikke skal etablere sig i sårene.

Enkelte træarter tåler faktisk slet ikke vinterbeskæring. Det drejer sig om de såkaldte blødere, det vil sige træer, der taber en masse saft, hvis de beskæres om vinteren eller tidligt på foråret. Det gælder birk, valnød, ahorn og ægte kastanie. De kan imidlertid godt sommerbeskæres.

Det allerbedste tidspunkt er i august. Her er træerne stadig i så god vækst, at sårene heler hurtigt. Samtidig er de ikke så tilbøjelig til at sætte en masse nye skud eller vanris, som de vil være tidligere på sommeren. Og efterårets store smittetryk af forskellige svampesporer, som kan give forskellige sygdomme og rådangreb, er endnu ikke så kraftigt endnu.

Enkle regler om beskæring/opstamning

Så det er bare at fatte saksen og saven nu. Du kan lige nå det.

Og så var der lige snapsen

Nødderne skal plukkes, mens de er bløde – altså inden nøddeskallen under det grønne yderlag er blevet hårdt.

Tag et henkogningsglas – ca. ¾ l og fylder det op med grønne, skylledeog flækkede valnødder.Glasset fyldes med vodka eller Brøndumsnaps (alkohol uden smag)

Sættes derefter ind i et skab og står til jul, hvor det filtreres gennem et kaffefilter og kommes på flaske.Snapsen er nu mærkebrun, næsten helt sort, og har en fantastisk smag. Kan evt. fortyndes (med snaps), hvis smagen er for kraftig.

phi@remove-this.skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne