Ulvetider eller hundedage
Den fotograferede ulv var muligivis slet ikke en ulv, men en hund/ulv krydsning
Et kamera, opsat af Naturstyrelsen og Naturhistorisk Museum i en unavngiven midtjysk plantage gav for nylig et billede, som på Naturstyrelsens hjemmeside og i mange andre medier beskrives som ”et af de første, skarpe farvebilleder af en dansk ulv – en voksen, tynd ulv med kort sommerpels, han eller hun.”
Nu viser det sig, at det muligivs slet ikke er en ulv, men måske en hybrid mellem enschæfer og en ulv. Det siger den meget erfarne finske biolog og professor Eirik Granqvist til hjemmesiden www.netnatur.dk.Svenske ulveeksperter er enige.
Professoren siger, at produktionen af hund/ulv-hybrider synes at være blevet et interessant forretningsområde i landene sydøst for os, og at det fotograferede dyr måske er blevet hjulpet herop
Han beklager denne udvikling, idet han mener, at den stigende forekomst af hybrider i naturen kan betyde, at ulve kan være på vej til at blive helt udryddet i Europa. Under naturlige forhold krydser hunde og ulve ikke. Hvis de havde gjort det, havde ulven formodentlig været udryddet for flere tusind år siden.
Ulvehybrider har i øvrigt den ubehagelige egenskab, at de ikke er nær så sky overfor mennesker som rigtige ulve, og de er også mere aggressive.
Dyret på fotografiet er efter Eirik Granqvists mening en hybrid af den type, som Bernerkonventionen fastslår bør fjernes, så snart disse optræder i naturen.Herunder vedlægges en – ligeledes finsk – rapport, hvor spørgsmålet om ulvehybrider behandles. I denne rapport hævdes også, at den første danske ulv, som blev fundet død i Thy, var en tysk hybrid, en såkaldt Lausitz-ulv.
Men langtfra alle er enige i disse synspunkter. De lærde strides altså – blandt andet om, hvorvidt DNA-analyser er tilstrækkelige, når ulvelignende dyr skal klassificeres.
Vi lever i interessante tider.
Revideret den 20.10.2015
phi@skovdyrkerne.dk
- Files:
- Fra_graa_ulv_til_hybrid.pdf