Jern-mangel (Fe) og mangan-mangel (Mn) i juletræer
Jern og mangan tilhører gruppen af mikronæringsstoffer, hvor forbruget måles i gram/ha/år. Mangel på mangan og jern ses som regel på jorde med høj pH, dvs. meget kalkholdige jorde, idet pH > 6,5 begrænser stoffernes tilgængelighed. Opkalket agerjord har som regel en højere pH (6-8) end det, der er optimalt for træerne (5-6).
Symptomer
Jern og mangan er ikke særligt mobile i træet, hvilket gør, at træets nye nåle ikke kan forsyne sig fra de ældre. Derfor viser symptomerne sig i begyndelsen som en gulfarvning af de nye skud. Kun nåleanalyser kan afgøre, om der er tale om jern- eller manganmangel.
Symptomerne kan også minde om symptomer fra mangel på Ca, S, Zn og N. Mangel på N karakteriseres imidlertid ved, at også gamle nåle misfarves – men ved mangel på Fe, Mn eller de andre næringsstoffer over længere tid, vil det være vanskeligt at se forskel.
Forebyggelse og afhjælpning
Manganmangel forebygges ved gødskning med gødninger tilsat mikronæringsstoffet. Jern findes der som regel rigeligt af i jorden, og problemer her skyldes i reglen, at jorden har fået for meget kalk. Evt. kan man sænke pH ved gødskning med svovlsur ammoniak.
Problemer med manganmangel kan afhjælpes ved gødskning med mangansulfat (10 kg/ha/år) eller ved bladgødskning med mangansulfat (250 g/100 l vand) under skudstrækning.
Der findes også jernholdige bladgødninger, der benyttes i gartnerier.