Ekstra millioner giver usædvanligt gode muligheder for tilskud
Ekstra 65 millioner tilskudskroner betyder usædvanligt gode muligheder for at opnå tilskud til at rejse skov. Men kom ud af busken nu, for ansøgningsarbejdet tager tid, råder Skovdyrkerne.
Tekst og fotos: Jens Mathiasen
Først var der fem – men så smed regeringen ekstra 65 millioner i tilskudspuljen til skovrejsning.
Indsprøjtningen skete ved efterårets finanslovsforhandlinger. Med de nye penge er der nu dobbelt så mange penge til private skovrejsningsprojekter som normalt.
– 70 millioner kroner er rigtig mange penge. Det giver historisk gode muligheder for at rejse skov med tilskud. Det er derfor helt oplagt at komme ud over rampen med projekter i denne sæson, hvorder er dobbelt så mange penge i puljen som normalt, lyder det fra Anders Holt Holm. Han er forstfuldmægtig ved Skovdyrkerne Syd.
God ordning
Udover ekstra penge ser Anders Holt Holm en række fordele ved at søge tilskud til privat skovrejsning.
– Selve tilskudsordningen er attraktiv. For eksempel beholder man EUgrundbetalingen på arealet, og pengene bliver udbetalt på en gang. Tidligere blev tilskuddet udbetalt i rater, siger Anders Holt Holm.
Han tilføjer, at sidste år fik alle godkendte ansøgninger tilskud.
– Sidste år var der halvt så mange penge i puljen. Alligevel meldte Landbrugsstyrelsen ud ved nytårstid, at alle godkendte ansøgninger fik tilskud. Med dobbelt så mange penge i årets pulje er der usædvanligt gode muligheder for at komme igennem med sit projekt, siger Anders Holt Holm.
God forberedelse
Anders Holt Holm opfordrer til at lade fagfolk hjælpe med ansøgning, projektering og plantning.
– Det kan være en tung proces at ansøge og projektere. Når først skoven er plantet, kan man ikke ændre på den. Derfor er grundig forberedelse vigtig, siger han.
Han uddyber, at skovrejsning ikke bare er skovrejsning. For eksempel skal ejeren afklare formålet med den nye skov.
– Vil man producere tømmer, eller handler det mere om jagt og herlighed. Få sådan nogle spørgsmål afklaret først. På den måde kan skoven projekteres og plantes med de mest velegnede arter til formålet. Derudover handler det også om at finde arter, som passer til jordtypen, siger Anders Holt Holm.
Lang proces
Ifølge Anders Holt Holm er det vigtigt at komme tidligt i gang, hvis man er interesseret.
– Det er vigtigt, at man kommer ud af starthullerne nu. Forud for selve ansøgningen skal vi først omkring kommunen. Hos kommunen skal vi blandt andet undersøge, om der er fortidsminder eller andet, som kan stå i vejen for skovrejsningen, siger han.
– Først derefter kan vi udarbejde og indsende en egentlig ansøgning til Landbrugsstyrelsen. Det tager tid. Derfor opfordrer vi til, at interesserede henvender sig til Skovdyrkerne allerede nu. Det bedste forløb får vi, når vi kommer tidligt i gang med det forberedende arbejde, fastslår Anders Holt Holm.
Sidste runde med ordningen
Den nuværende tilskudsordning løber til og med i år. Derefter er der ikke forhandlet en ny ordning på plads. Den udløber med det nuværende landdistriktsprogram, har Landbrugsstyrelsen tidligere oplyst.
Rammen for en ny ordning er den kommende fælles europæiske landbrugspolitik – også kaldet CAP. Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere afvist at udtale sig præcist om udformningen af en eventuel ny skovrejsningsordning.
Usikkerheden får Anders Holt Holm til at anbefale at søge tilskud i år.
– Har man nogle arealer, som man overvejer at rejse skov på, så er det altså bare med at få dem med og få ansøgt. Det her er er en unik mulighed. Vi ved ikke hvordan det hele ser ud til næste år, siger Anders Holt Holm.