Det hører til sjældenhederne, at en tynding kan betale for hele skoven. Men det var tilfældet, da Anders
Sørensen tilbage i 2018 købte en lille skov på et par hektar på Gyllingnæs i Østjylland.
– Skoven havde tilhørt en enke i mange år, og der var ikke fældet et træ i skoven i 30-40 år. Så der stod virkelig meget godt råtræ i skoven, fortæller Anders Sørensen. Han købte skoven til markedspris tilbage i 2018, og kort tid efter satte han en tynding i gang.
– Jeg fik skovfoged fra Skovdyrkerne Midt, Kai Boisen, med ud på et rådgivningsbesøg. Sammen med ham planlagde vi tyndingen, siger han.
– Ved tyndingen blev der skovet 75 træer. Cirka halvdelen var store ege i god kvalitet. Derudover blev der skovet bøg og ask, som også var i god kvalitet, fortsætter han.

Godt afkast

Købet af skoven og den efterfølgende tynding foregik i vinteren og foråret 2019. Kævlerne blev afsat igennem
Skovdyrkerne.
– Bagefter brugte jeg omkring et par år på at kløve toppene fra tyndingen og sælge det som brænde. Det var tidskrævende, men det forbedrede økonomien i projektet ganske meget, siger Anders Sørensen. Han uddyber.
– I runde tal ville der have været flis for omkring 25-30.000 kroner. Men i stedet for flis, valgte jeg at kløve toppene til brænde, som jeg solgte til private i nærområdet. På den måde fik jeg omkring 150.000 kroner for den samme mængde træ, som ellers var blevet til flis, siger han.

Købte skoven nytårsaften

Anders Sørensen kom på sporet af skoven ved lidt af at tilfælde. Det var en kammerat, som gjorde ham opmærksom på, at skoven var til salg.
– Min kammerat var alligevel ikke interesseret. Så jeg tog derud og fandt et væltet skilt med et telefonnummer. Jeg prøvede at ringe. Det viste sig, at en enke havde skoven til salg.
– Jeg ringede nytårsaftensdag 2018. Da vi havde talt i fem til otte minutter havde vi aftalt pris og handlet. Jeg købte skoven til markedspris – og handlen blev bagefter gennemført med enkens advokat, fortæller Anders Sørensen.

Planer om klatrepark

Efter tyndingen har Anders Sørensen ingen planer om flere skovbrugsaktiviteter foreløbigt i den lille skov på Gyllingnæs.
– Til gengæld er jeg i kontakt med en samarbejdspartner, som ønsker at lave outdoor-aktiviteter i skoven. Helt konkret er der planer om at bygge en klatrepark i skoven. Hvis det lykkes, kan det blive meget
interessant på sigt, siger Anders Sørensen.

Læs mere om Anders Sørensens skov her.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #93