Et nyt forslag er på bordet i sagen om ejendomskategoriseringer. Forslaget betyder, at landbrug, skovbrug og større naturejendomme vil blive samlet i samme ejendomskategori.

Dermed er der lagt op til, at tusindvis af ejendomme på landet kan slippe billigere i skat.

Det nye forslag skal samtidig sikre, at reglerne ikke længere står i vejen for mere natur og biodiversitet.

En bred gruppe af organisationer inden for landbrug, natur og landdistrikter bakker op om den nye model, skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Det skal sikre, at vådområder, naturarealer, brakjord eller lignende bliver beskattet på samme lempelige vilkår som intensivt dyrket landbrugsjord.

Kritik af tidligere model

Det er ejendomsforligskredsen, som tog initiativ til at nedsætte følgegruppen i 2023. Det skete efter kritik af, at den ellers besluttede vurderings- og beskat- ningsmodel kunne bremse omlægningen af dyrket landbrugsjord til natur.

– Jeg er meget glad for, at en bred vifte af organisationer inden for landbrug og natur har samarbejdet med regeringen om at løse et utilsigtet problem i det nye vurderingssystem. Den løsning, de peger på, vil tilgodese både naturen og livet på landet. Jeg ser positivt på forslaget, som vi nu vil drøfte i regeringen, siger skatteminister Jeppe Bruus i en pressemeddelelse.

Med den nye model vil ejendomme med et stort element af natur i fremtiden

blive beskattet på samme måde som landbrug og skovbrug. Konkret vil det betyde, at ca. 13.000 flere ejendomme i landområderne fremover vil blive vurderet og beskattet som landbrug.

Med det nye forslag kan lodsejere med fokus på natur og herlighed fortsat have meget jord udlagt til natur og biodiversitet uden at risikere en voldsom højere beskatning af jorden. Fra politisk side undgår man samtidig at reglerne modarbejder omlægning til natur og biodiversitet.

Glæde over nyt forslag

Fra Landbrug & Fødevarer er der tilfredshed med forslaget.

– Vi er meget tilfredse med, at der ikke bliver en særskilt kategori for naturejendomme, som alt for nemt kunne drukne i bureaukrati. Om vi taler en hektar byg eller en hektar natur bør beskatningen være ens. De nye kategoriseringsregler er nemmere og mere enkle at forstå. Det er også en stor succes, at flere ejendomme fremover vil blive kategoriseret som landbrugsejendomme i vurderingssystemet, oplyser viceformand i L&F, Lone Andersen.

– Skatteregler må ikke holde lodsejere fra at udtage arealer til natur. En vedtagelse vil sikre, at lodsejere ikke skal frygte skattemæssige konsekvenser på ejendomsområdet, hvis de deltager i naturprojekter, fortsætter hun.

Politik efter sommerferien

Forligskredsen er blevet præsenteret for følgegruppens anbefalinger.

Regeringen forventer at kunne fremlægge en endelig model efter sommerferien med henblik på at indgå en politisk aftale med forligskredsen.

Følgegruppen består af Landbrug & Fødevarer, Frie Bønder – Levende Land, Landdistrikternes Fællesråd, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Skovforening og Dansk Ejendomsmæglerforening.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #97