Råtræpriser har pil op
Billige fragtrater betyder, at skovejere opnår gode priser på træ til eksport. Faktisk er priserne på løvtræ til eksport nu højere, end under pristoppen i corona-tiden.
Skovejere opnår høje priser, når de sælger råtræ. Specielt er prisen på løvtræ til eksport historisk høj i øjeblikket.
Det oplyser Jakob Nielsen, der er skovfoged ved Skovdyrkerne Øerne og specialist i handel med råtræ.
– Afregningspriserne er gode. Lige nu får skovejere faktisk højere priser for deres løvtræ til eksport end i corona-tiden. Dengang var der enorm stor efterspørgsel og alle efterspurgte råtræ, siger han.
Han forklarer, at de solide priser skyldes lave fragtrater.
– Markedssituationen for eksporttræet er lidt speciel. Salgspriser og efterspørgsel er ikke rødglødende som under corona. Men skovejerne nyder godt af, at fragtraterne er faldet meget, siger skovfogeden.
Afdæmpet vækst
Han uddyber, at hvis man isolerer selve markedssituationen, så ser det markant anderledes ud, end da råtræmarkedet var rødglødende under corona.
– Vi ser nu afdæmpede økonomier og moderat aktivitet. Med den faldende aktivitet burde vi faktisk også se faldende priser.
– Men det er gået helt anderledes – og det skyldes lave fragtrater. Prissætningen på eksporttræ handler i høj grad om logistik og fragtpriser. Den billige fragt betyder, at danske skovejere kan eksportere træ til gode priser – endda selvom den økonomiske aktivitet er faldende, lyder det.
Eksportmarkedet er åbent
Eksporttræ bliver også kaldt containertræ. Markedet åbnede i august. Det er åbent hen over vinteren og frem til foråret.
Det er primært løvtræarter som bøg, ask og ær, som sælges til eksport. Derudover også nåletræ.
– Prisen på alle tre løvtræarter er stabile og ligger på et højt niveau. Eksempelvis har prisen på bøg været stigende de seneste mange år, hvor der årligt er lagt 25-50 kroner til kubikmeterprisen. Men også for ask og ær ser vi gode priser med pil op, siger Jakob Nielsen.
De gode priser betyder, at skovejere med fordel kan sælge alle arter i en løvtræbevoksning.
– Det effektiviserer arbejdsgangen og mindsker ejerens omkostninger, lyder det.
Nåletræ i overstørrelse
Jakob Nielsen fortæller, at nål i overstørrelse også kan eksporteres i stor stil.
– Der er også efterspørgsel efter nåletræ i overstørrelse, som måske ikke er den allerbedste kvalitet. Det kan være arter som grandis, sitkagran og nobilis. Altså kvaliteter og størrelser, som de danske savværker takker nej til, forklarer skovfogeden.
– Prisen på nåletræ til eksport reagerer hurtigere op og ned end løv. Her kan vi godt se kvartalsvise udsving på 50-100 kroner pr. kubikmeter, siger Jakob Nielsen.
Løvtræet bliver brugt til møbler, gulve og en lang række andre effekter. Nåletræet indgår i byggeriet i Asien.
Dansk savværkstømmer opnår høje priser
Det er ikke kun råtræ til eksport, som er afregnes til høje priser. Danske savværker afregner også højt for råtræ til tømmer til byggeri.
– Vi oplever god efterspørgsel efter nåletræ til danske savværker. Her ser vi fortsat stabile priser som ligger på et højt niveau. Priserne holder trit med den forgangne sæson, siger Jesper Nørgaard Petersen, der er skovfoged ved Skovdyrkerne Syd og specialiseret i råtræhandel.
– Træ til tømmer er nåletræ, som primært er fra arterne rødgran, sitkagran, douglas og lærk. Her er højere krav til kvalitet, end ved eksporttræet. Det må ikke være for grovkvistet og udgangspunktet er stokke fra 12 til 50 centimeter i diameter, fortæller han.
Eksportmarkedet sætter bunden
Jesper Nørgaard Petersen gør det klart, at eksportmarkedet spiller en vigtig rolle.
Faktisk er det eksportmarkedets gunstige priser, som sikrer gode afregningspriser hos de danske savværker.