Planteavler vil have fuld kompensation for skovrejsning
Nordjysk planteavler vil have fuld kompensation for den landbrugsjord, som han skal afgive til skovrejsning. Sker det ikke, vil der ikke blive rejst skov i den skala, som ministeren efterlyser, fastslår han.
Den nordjyske planteavler Klaus Aage Bengtson kræver fuld kompensation for værditab af sin jord, før han vil overveje at rejse skov.
– Jeg er bestemt ikke imod skovrejsning, men det handler om økonomi. Når jeg rejser skov, mister jorden værdi. Det skal jeg selvfølgelig have dækket ind, siger han.
Han er derfor meget utilfreds med den seneste melding fra Jeppe Bruus, der er minister for grøn trepart.
– Ministeren afviser, at vi som landmænd skal have fuld kompensation for vores værditab. Men hvis han står fast på det synspunkt, så kommer vi landmænd ikke til at rejse de mange tusinde hektar skov, som ministeriet ønsker ifølge den nye trepart, siger Klaus Aage Bengtson.
Han vurderer, at landmændene vil vælge andre løsninger.
– Mange landmænd vælger i stedet at lægge jorden brak med braklægningsstøtte eller eksempelvis vil de vælge blomsterbrak, som både understøtter biodiversitet og giver økonomisk mening, forklarer landmanden.
– Skovrejsning risikerer at halvere min jordværdi. Det tab skal jeg selvfølgelig have dækket ind, siger planteavler Klaus Aage Bengtson.
Store tab
Klaus Aage Bengtson påpeger, at han og landmandskollegerne risikerer store tab.
– Skov koster i runde tal omkring 100.000 kroner pr. hektar, mens veldrevet landbrugsjord handles til omkring 200.000 kroner pr. hektar. Der er altså tale om en halvering af jordprisen, påpeger han.
Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser i forhold til banker og realkreditter.
– Hvis jordværdien falder så meget, påvirker det selvfølgelig den samlede værdiansættelse af mit landbrug. Det vil forringe min mulighed for at servicere lån og holde mine aftaler med banker og kreditinstitutter, siger han.
Landbrugsformand afviser tvang
Ifølge Landbrug & Fødevarer-formand Søren Søndergaard skal landmænd ikke frygte at blive tvunget til at rejse skov.
– Det er en unødvendig bekymring, og debatten er foregået på et helt forkert grundlag. Vi ville selvfølgelig aldrig gå med til en aftale, som gav de værditab, som der har været tale om, fastslog formanden ifølge Maskinbladet ved organisationens delegeretmøde i Herning.
Han påpegede, at al omlægning af landbrugsjord til skov i treparten er baseret på frivillige aftaler.
– Ingen bliver altså tvunget til at indgå en aftale om omlægning, som man ikke er tilfreds med. Banker og kreditforeninger vil selvfølgelig heller aldrig gå med til, at vi forærer værdierne væk, sagde han.
Hellere ekspropriation
Ifølge Klaus Aage Bengtson burde staten i stedet ekspropriere jorden.
– Skovrejsning og den grønne omstilling er en samfundsopgave. Derfor bør staten tage ansvaret på en ordentlig måde, siger han.
– Hvis jorden eksproprieres, får vi som jordejere en reel kompensation i stedet for at blive tvunget ind i ordninger, der ikke dækker det faktiske værditab. Det ville være en mere redelig måde at løse opga- ven på, mener landmanden.
Klaus Aage Bengtson peger selv på, at 100 hektar af hans egen jord ligger i et vandindvindingsområde. Det gør jorden særligt egnet til skovrejsning.
– Det er den skønneste jord vi ejer. Det kunne være et oplagt areal til skovrejsning. Men hvis vi skal lægge om, så skal vi kompenseres fuldt ud, siger han.
Sikret af Grundloven
Klaus Aage Bengtson er bestyrelsesmedlem i landbrugsorganisationen Bæredygtigt Land- brug. Her vil man gå rettens vej, hvis det bliver nødvendigt.
– Husk på, at ejendomsretten er beskyttet af Grundlovens paragraf 73, der sikrer, at ingen kan tvinges til at afstå deres ejendom uden fuld erstatning. Så hvis ministeren fastholder de nuværende kompensationsvilkår, vil vi være klar til at køre retssager mod staten, lyder det.
Organisationen afholder stormøder i den kommende tid, hvor landmænd vil blive infor- meret om rettigheder i forhold til skovrejsning og kompensation.
– Vi vil gerne medvirke til den grønne omstilling – men vi vil ikke finde os i at blive kørt over, siger han.
Klaus Aage Bengtson driver planteavl ved Gandrup i Nordjylland. Han driver i alt 700 hektar.
Jordejere får ikke dækket alle omkostninger ved skovrejsning
Jeppe Bruus vil rejse 70.000 hektar ny skov i løbet af de kommende fem år. Det er vigtigt at komme godt i gang med at indfri målene i den grønne trepart. Men jordejere skal ikke forvente at få alle omkostninger dækket, lyder det fra ministeren.
70.000 hektar ny skov over de kommende fem år.
Sådan lyder planen fra Jeppe Bruus, som tidligere på året blev udpeget til minister for grøn trepart.
Han fremlagde den ambitiøse skovrejsningsplan ved den årlige skovpolitiske konference på Christiansborg.
Den nye plan indebærer et højere skovrejsningstempo, end vi tidligere har set, og ministeren anerkendte, at opgaven er stor.
– Det er vigtigt, at vi kommer godt i gang med arbejdet. Skovrejsning er vigtigt for at understøtte den grønne omstilling, biodiversiteten og vandmiljøet, lød det fra Jeppe Bruus.
Jordejerne skal ikke forvente at få dækket alle omkostninger ved skovrejsning, fastslog ministeren ved konferencen.
Tilskud dækker ikke omkostninger
Målet i den grønne trepart er at nå 250.000 hektar ny skov inden 2045. Der er er lagt op til et tilskud på 75.500 kroner pr. hektar.
Jeppe Bruus erkendte, at dette beløb ikke er nok til at dække alle omkostninger ved jordkøb og etablering af skov.
– Nej, det kan ikke dække alle omkostninger, sagde han og uddybede, at satsen i stedet skal ses som en støtte, der kan hjælpe projekterne i gang.
Opbakning fra branchen
Fra skovbrugets brancheforening, Dansk Skovforening, er der opbakning.
– Vi er meget glade for at se en minister, der brænder for skovrejsning, og som virkelig har taget arbejdshandskerne på, siger direktør i Dansk Skovforening, Anders Frandsen på foreningens webside.
Her gør han det også klart, at den grønne trepart er en gigantisk opgave.
– Vi er selvfølgelig klar til at bidrage konstruktivt, siger direktøren. Konferencen var arrangeret af Dansk Skovforening og blev afviklet i Fællessalen på Christiansborg.
Den politiske aftale om den grønne trepart blev offentliggjort efter redaktionens slutning. Skovdyrkerne følger op med mere information om den nye aftale.