Skovejer Niels Søndergaard har for nyligt fået skovet en hektar.

Umiddelbart før operationen blev skoven PEFC-certificeret. Det viste sig at være en god idé.

– Vi fik skovet omkring en hektar nåleskov. Det var primært rødgran, men også noget sitkagran og lidt lærk.

– Der var i alt omkring 500-600 kubikmeter råtræ, og certificeringen sikrede, at vi fik omkring 17.000 kroner ekstra for råtræet, fortæller Niels Søndergaard, som sammen med sin familie ejer skoven på 20 hektar ved Ry i Østjylland.

Gode tillæg

Skovdyrkernes skovfoged Thomas Nygaard Kristensen har været ansvarlig for skovningen.

Han uddyber, at der blev afdrevet en hektar rødgranbevoksning med sitka, skovfyr og lidt eg indblandet. Stabile skovfyr og eg er blevet bevaret på arealet.

– Derudover gennemførte vi tynding af 0,85 hektar, som har bidraget med en del energitræ i form af tynde skovfyr, birk med mere, fortæller han.

– Som følge af certificeringen blev tømmersorteringerne løftet med 50 kroner pr. kubikmeter og emballagetræet fik et ekstra tillæg på 15 kroner. Så alt i alt har det været en god økonomisk beslutning, lyder det fra Thomas Nygaard Kristensen.

Der blev afdrevet omkring en hektar. Træet er solgt, efter at skoven blev certificeret. Det blev til omkring 500-600 kubikmeter, oplyser medejer Niels Søndergaard

Vigtigt signal

For skovejer Niels Søndergaard handler certificeringen om meget andet end økonomi.

Han glæder sig også over, at han nu har dokumentation for at drive og dyrke skoven efter bæredygtige principper.

– Jeg afvikler mange aktiviteter i skoven og jeg har besøg af over 1000 forskellige mennesker hvert eneste år.

– PEFC-ordningen giver meget dokumentation om bæredygtige principper – og det har vi anvendt i vores naturformidling til de besøgende, lyder det.

Helt uproblematisk

Det er Skovdyrkerne Midt, som har gennemført certificeringen af skoven.

Ifølge Niels Søndergaard forløb det helt uproblematisk – og det gik hurtigt.

– Jeg har en grøn driftsplan, som blev udarbejdet for en del år siden. Den kunne fagfolkene fra Skovdyrkerne gøre brug af. De brugte også det eksisterende skovkort i processen med at certificere skoven.

– Så meget af arbejdet var lavet og kunne genbruges. Jeg har derfor oplevet processen som hurtig og ganske smi- dig. Det kan jeg bestemt ikke klage over, siger skovejeren.

I PEFC-ordningen er der blandt andet krav om arealer til biodiversitet, højstubbe ved skovninger og skiltningsregler.

– Men med den måde, som jeg har dyrket skoven på frem til nu, kræver certificeringen ikke de store ændringer fra min side som ejer, siger han.

Gentilplanter med egne træer

Skovningen ved Niels Søndergaard blev gennemført tidligere i efteråret. Det meste af træet er nu afhentet.

Næste skridt er gentilplantning af arealet.

Her har Niels Søndergaard sin helt egen måde at gøre tingene på. Han har nemlig selv frøsået nåletræer med kogler fra egen skov.

De planter skal nu ud på det nye areal.

– Min plan er i første omgang at plante douglas, sitka og ædelgran i mindre holme på arealet. Til det formål vil jeg benytte mine egne planter, som jeg selv har frøsået.

– Til resten af arealet forventer jeg at hyre Skovdyrkerne til at klare gentilplantningen. Det kunne meget vel blive sitkagran og douglasgran i blanding, fortsætter han.

Niels Søndergaard har selv frøsået nye planter af kogler fra sin egen skov. De vil blive plantet ud på det skovede areal.

God økonomi for skovejere

Skovfoged Thomas Nygaard Kristensen anbefaler gerne andre ejere at overveje certificering.

Han gør det klart, at hvis man står foran skovning af en vis størrelse, så kan det rent økonomisk bedst svare sig at blive certificeret.

– Her hos Niels Søndergaard resulterede certificeringen i en fornuftig merindtægt til ham som skovejer. Vi kunne gen- bruge eksisterende skovkort. Derfor kunne vi certificere skoven for kun 5000 kroner. Certificeringstillægget bidrog med ekstra små 17.000 kroner for råtræet, så regnestykket var sundt allerede her ved første skovning, siger skovfogeden.

– Det samme vil gøre sig gældende ved mange andre skovningsprojekter, tilføjer han.

Han oplyser, at certificering kan gennemføres hurtigt.

– Er der allerede udarbejdet et skovkort eller en grøn driftsplan, så kan vi genbruge meget af materialet derfra. Det letter arbejdet meget, forklarer han.

Om skoven

  • Skoven ligger ved Ry i Østjylland.
  • Ejes af Niels Søndergaard, hans kone og børn.
  • Skoven er på 20 hektar i alt og har tidligere hørt til Niels Søndergaards fødehjem, nemlig gården Sommerstedlund ved Ry i Østjylland.
  • Der er tidligere gennemført et mageskifte og ved den lejlighed kunne der oprettes en skovejendom – og der kunne også laves generationsskifte.
  • Bevoksningerne er blandet nål og løv. Skovrejsningsprojekt i to etaper gennemført fra 2012.
  • Skoven dyrkes forstligt og har været passet af Skovdyrkerne i flere årtier.
  • Der tilbydes en lang række aktiviteter i skoven for institutioner, skoler med mere. Det er blandt andet shelterovernatning, ture i skoven. Primitiv madlavning med mere.
  • Se mere på www.natur-ligvis.dk

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #99