Danmark bliver selvforsynende med træbiomasse til energi
Allerede om 10-15 år kan Danmark være selvforsynende med træbiomasse til energi. Det forudser ny analyse, som også peger på, at fortsat efterspørgsel efter træbiomasse er en vigtig forudsætning for skovrejsningen i den grønne trepart.
Danmark kan være selvforsynende med træbiomasse til energiformål allerede i 2037.
Det forudser en ny analyse fra partnerskabet for ansvarlig træbiomasse.
Analysen viser, at forbruget af træbiomasse til energi falder markant frem mod 2050 i takt med udbygningen af andre vedvarende energikilder. Samtidig vil produktionen af restprodukter fra danske skove stige grundet øget skovrejsning.
– Efter 2037 vil produktionen af træbiomasse fra de danske skove overstige efterspørgslen i energisektoren. På det tidspunkt kan Danmark i princippet være selvforsynende med træbiomasse i energisektoren, skriver partnerskabet i analysen.
Ingen overudnyttelse
Omstillingen til brug af biomasse i energisektoren har medført, at Danmark i dag importerer store mængder træbiomasse for at kunne opfylde behovet.
Det fremføres ofte, at Danmark overudnytter ressourcen, og at andre lande dermed har mindre biomasse tilgængelig i deres omstilling fra fossile til biogene ressourcer.
Derfor er det vigtigt, at Danmark kan blive selvforsynende med biomasse til energi, så de danske skove producerer den samme mængde biomasse til energi, som anvendes i den danske energisektor.
Store mængder
Analysens forudser også, at i fremtiden vil efterspørgslen efter biogene ressourcer til andre formål stige. Faktisk er der udsigt til, at biogent kulstof vil blive en knap ressource.
Produktionen i de danske skove kan bidrage markant til at imødekomme den efterspørgsel.
Der vil nemlig være en stor mængde restbiomasse tilgængelig – ikke mindst hvis den grønne treparts ambition om at rejse yderligere 150.000 ha produktionsskov bliver til virkelighed.
– For at imødekomme denne store produktion af træbiomasse er det derfor vigtigt, at der også fra politisk side skabes sikkerhed for en god driftsøkonomi i skovbruget, så incitamenter til at rejse mere skov i Danmark fastholdes, fremgår det af analysen.
– Det træ, der kommer ud af bevoksningerne i de første 20 år efter, skoven er plantet er småt dimensioneret træ, som træindustrierne ikke efterspørger til produkter. Hvis fældningen af hjælpetræerne bliver en omkostning fremfor en løbende indtægt, reduceres incitamentet til at anlægge mere produktionsskov. Derfor er muligheden for løbende at afsætte restprodukter fra skovdriften en vigtig forudsætning for at nå trepartens målsætning om at rejse yderligere 150.000 hektar ny produktionsskov i Danmark, påpeges det.
Derudover fremhæver partnerskabet også, at netop træbiomasse kan skabe negative udledninger, som er nødvendige for at nå Danmarks langsigtede klimamål.
Det sker ved at afbrænde biomasse i energiforsyningen, hvorefter den frigivne CO2 fra træet opsamles og lagres under jorden – såkaldt Carbon Capture and Storage (CCS).
Hele analysen kan læses via linket her.
Om partnerskabet
- Partnerskabet for Ansvarlig Træbiomasse er et vidensbaseret partnerskab mellem Dansk Skovforening, Dalgas og Skovdyrkerne, som arbejder for en bæredygtig anvendelse af dansk træ til energiformål – herunder muligheden for at fortrænge fossile brændsler.
- Partnerskabet arbejder på at bringe faglig evidens ind i debatten om træ til energi, og står blandt andet bag bestilling af faglige rapporter fra forskerverdenen.
- Partnerskabet for Ansvarlig Træbiomasse har følgende associerede partnere: Danske Maskinstationer og Entreprenører, Dansk Fjernvarme, HOFOR, Ørsted og Green Power Denmark.