Det franske forskningscenter for international udvikling CIRAD har udviklet en database over foreløbig 245 tropiske træarter, som kunne bruges i den træforarbejdende industri, og som ikke er truede, hvor de kommer fra. Den originale database kan downloades her (https://tropix.cirad.fr/en)

Ny danskstøttet udgave

Finansieret af Danida lancerer FSC® Danmark nu en version af databasen under navnet ”Lesser Known Timber Species”. Hjemmesiden kan findes her https://www.lesserknowntimberspecies.com

Alle kender arter som teak og mahogni, og derfor bliver de også efterspurgt, men der findes et uudnyttet potentiale i de mindre kendte og derfor oversete arter. Tanken er, at når man vælger at anvende de mindre kendte arter, så spredes presset imellem flere arter og på flere skovområder.

Databasen indeholder konkrete eksempler på brug af de sjældnere arter, blandt andet fra Danmark, samt tekniske data for 245 træsorter, og den vil blive udvidet løbende.

Mere bæredygtigt træ i byggeriet

Databasen er målrettet arkitekter, designere, bygherrer, leverandører og rådgivere og er samtidig et led i et flerårigt projekt, der skal få mere bæredygtigt træ ind i byggeriet i Danmark.

Den kunne dog også være interessant for en række almindelige træinteresserede skovejere.

Man kan søge på, hvad man skal bygge og se billedeksempler på konkrete projekter, hvor de foreslåede mindre kendte træarter er brugt.

Kendskab giver tryghed

En del af budskabet fra parterne bag hjemmesiden er nemlig, at man i højere grad bør kigge på eksempler på tidligere byggerier frem for artsnavne, når man specificerer træ til et projekt.

De, der benytter tropisk træ, føler i øjeblikket en tryghed ved at bruge de få kendte arter. Hjemmesidens funktion bliver derfor at vise alternativer, som man også kan bruge uden problemer.

Større opmærksomhed omkring de såkaldt ”Lesser Known Timber Species” (LKTS) er godt for biodiversiteten. Ved at skabe opmærksomhed omkring en træart, er der større chance for at den tages alvorligt og bevares. Det skaber samtidig en bedre økonomi for de skovejere i troperne, som ikke har de kendte arter i deres skovbrug. Uanset art er det dog en forudsætning, at der vælges træ fra bæredygtige drevne skovområder.

Kilde: https://www.wood-supply.dk/

phi@remove-this.skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne