Den nye miljøminister Karen Ellemann har for nylig udtrykt glædeved snart at kunne nedsætte det udvalg, som den forrige miljøministerlovede for mange Herrens måneder siden.

Ja, rent faktisk lovede Troels Lund Poulsen, at hele udvalgsarbejdet kunne være færdigt i dette forår.

Men træerne i de danske skove vokser jo langsomt, og i hvert fald slet ikke ind i himlen. Og imens er meget vigtigt arbejde sat på stand-by i skovene.

Men denne gang tror vi vel på det. En ny frisk miljøminister, der siger, at hun interesserer sig for skovenes forhold! Det KAN da ikke være en aprilsnar!?

Det utålmodige skovråd

Skovbrugets faglige organ, Skovrådet, er gået hen og blevet meget træt af miljøministeriet, der bare lader fuglene synge over skovene. Derfor skrev rådets formand for nylig et åbent brev til medierne, hvor han betegnede den tidligere miljøministers løfte til skovbruget som en ren aprilsnar (løftet blev givet den 1. april 2009)!

Rådets formand, professor Niels Elers Koch skriver bl.a.: ‘Regeringen har afviklet flere ordninger til at fremme et bæredygtigt skovbrug og fravalgt skovene i miljøpolitikken. Det erirrationelt, både økonomisk og miljømæssigt’.

Hvad var det, man fjernede?

Jo, den nuværende regering har fjernet ordningerne til produktudvikling i skovbruget og træindustrien, til konsulentbistand i bæredygtigt skovbrug, til grønne driftsplaner, til mere løvskov, til udvikling af naturværdier i private skove og til miljøvenlig produktion af juletræer.

Skovrådets formand antyder, at der ligger traditionel politisk logik bag fravalget af skovene: nemlig at skovpolitik er langsigtet og svært at forklare i pressen; samt af de negative virkninger af ikke at gøre noget ikke kan ses her og nu (læs: i den nuværende valgperiode).

En dobbelt aprilsnar?

En ny 1. april er passeret. Nu håber vi så, at Karen Ellemans løfte er mere troværdigt end Troels Lund Poulsens, og at vi ikke er udsat for en dobbelt aprilsnar, men får et engageret modspil fra ministerium og minister.

Nota bene

Hvad er nu de økonomiske størrelsesordener i dette? Hvad kan man sammenligne med?

Forleden oplyste en notits i pressen, at kvinder, der af angst for smerten ved en normal fødsel selv valgte at føde med kejsersnit – altså uden at der var lægelig grund til det – koster samfunder mere end 90 mill. kr. årligt. Det er mere end alle de ovennævnte skovordninger tilsammen!

Per Hilbert
Sekretariatsleder
De Danske Skovdyrkerforeninger

By: Per Hilbert

Nyheden er skrevet af:

Per Hilbert

Skovrider emeritus