Det er tid til opstamning og beskæring
Hvert år ved denne tid minder vi skovejerne om, at det er et godt tidspunkt at beskære på. Det gælder opstamning i skoven, det gælder alléer og læhegn, og det gælder i haven.
Medio august er et rigtig godt tidspunkt for opstamning og beskæring af de fleste træarter. Det er let at huske, for det er på samme tidspunkt, de grønne valnødder skal sættes til at trække på snapsen
Mange har traditionelt foretrukket at beskære/opstamme om vinteren, når træerne er i hvile. Det kan der være visse fordele ved, blandt andet at det er lettere at se gennem bevoksningerne og se træernes kronestruktur.Undersøgelser har imidlertid vist, at træer har bedst af at blive beskåret om sommeren, hvor de er i vækst. På det tidspunkt heler sårene hurtigst og bedst. En god og hurtig sårheling er vigtig for at rådsvampe ikke skal etablere sig i sårene.
Enkelte træarter tåler faktisk slet ikke vinterbeskæring. Det drejer sig om de såkaldte blødere, det vil sige træer, der taber en masse saft, hvis de beskæres vinter eller tidligt forår. Det gælder birk, valnød, ahorn og ægte kastanje. De kan imidlertid godt sommerbeskæres.
Det allerbedste tidspunkt er her i august. Nu er træerne stadig i så god vækst, at sårene heler hurtigt. Samtidig er de ikke så tilbøjelig til at sætte en masse nye skud eller vanris som ved beskæring tidligere på sommeren. Og efterårets store smittetryk af svampesporer, som kan give forskellige sygdomme og rådangreb, er endnu ikke så kraftigt endnu.
Enkle regler om beskæring/opstamning
- Brug så skarpe redskaber som muligt (saks/sav). Derved får du rene snit, som er mindre udsatte for at blive angrebet af bakterier og svampe. Vi har særlig gode erfaringer med de japanske ’silky’ opstamningssave
- Hvor grenen har en lille krave (fortykning) inde ved stammen, skærer man præcis udenfor denne krave. Så den ikke bliver beskadiget, og så der heller ikke kommer til at sidde en død stab udenfor kraven, som tiltrækker rådsvampe
- Hvor der ingen synlig krave findes, skæres i flugt med stammen, men altid uden at såre denne
- Tænk ikke på sårbehandlingsmidler – de gør sjældent (aldrig?) gavn
- Når tykke sidegrene skal saves af, anbefales 3 snit pr. gren. Først et snit på undersiden af grenen et stykke ude (f.eks. 10 cm ude). Dernæst saves grenen oppefra en anelse længere ude end det første snit. Herved afskæres grenen uden at man får flæk ned af stammen. Med det tredje snit skæres den lille stab af inde ved grenkraven
- Sav helst ikke grene af på mere end en tredjedel af stammens tykkelse. Sådanne grene skal kappes længere ude, og man må vente et par år inden de saves af inde ved stammen.
Så det er bare at fatte saksen og saven nu.
På billedet ses korrekt afskårne sidegrene på opstammet rødel. Bemærk, at der er skåret lige uden for kraven. Herved sker ingen såring af selve stammen, og rådsvampe har minimal mulighed for at etablere sig.
phi@ skovdyrkerne.dk