Få tilskud til din skovtilplantning
Få tilskud til din private skovrejsning
– Så er der nu gode muligheder for at komme i gang. Ordningen for privat skovrejsning er revideret, og det kan gøre det mere attraktivt at plante skov på din ejendom. Her giver vi dig et overblik over mulighederne med ordningen for skovrejsning på landbrugsjord.Hos Skovdyrkerne samarbejder vi også med private virksomheder og fonde. Hvis du vælger at etablere din skov i samarbejde med private fonde, kan du opnå mere frihed bl.a. i forhold til valg af træarter. Vil du vide mere, så kontakt din lokale skovfoged hos Skovdyrkerne. Skovfogeden kan hjælpe dig med, at du får dine drømme opfyldt med din skovrejsning på din ejendom.
Hvem kan få tilskud til privat skovrejsning?
Private ejere af landbrugsjord kan opnå tilskud til skovrejsning. En privat ejer kan både være en person, et selskab, en fond, en forening eller lignende.
Hvilke arealer ydes der tilskud til privat skovrejsning?
Der ydes tilskud til privat skovrejsning, hvor arealets form, terræn, jordbundsforhold o. lign. gør arealet egnet til skovdrift. Desuden skal arealet opfylde følgende krav:
- Været i regelmæssig erhvervsmæssig landbrugsdrift, samt været i drift i seneste dyrkningssæson – herunder som vedvarende græsarealer og udyrkede arealer, der modtager grundbetaling.
- Skal i forvejen være ubevokset (ikke skovbevokset). Juletræer, pyntegrønt, energiskov eller lignende i kort omdrift opfattes ikke som skov og kan konverteres til skov ved ordningen for privat skovrejsning.
- Skal kunne tilplantes uden at stride mod lovgivning, offentlig planlægning, fredninger, servitutter, beskyttelseshensyn i Natura 2000 – områder o.lign.
Der ydes ikke tilskud til:
- Eksisterende fredskovspligtige arealer.
- Arealer, hvor tilplantning er påbegyndt, før der er givet tilsagn om tilskud.
- Anlæg af skov, som ejeren i forvejen over for offentlig myndighed er forpligtet til at anlægge.
- Tilplantninger til produktion af juletræer, pyntegrønt samt energiskov og lignende i kort omdrift.
- Arealer mindre end 2 ha (visse fonde giver tilskud til mindre arealer).
Krav til den nye skov
Den nye skov bliver pålagt fredskovspligt. Dette betyder, at skovrejsningsarealet fremover skal være skov og opfylde skovlovens krav. Dette indebærer bl.a.:
- Maksimalt 10% af arealet kan drives i kort rotation (fx juletræer og pyntegrønt)
- Naturområder, såsom søer, moser, heder og enge, må ikke ændres ved opdyrkning, afvanding, tilplantning eller lign. – uanset naturområdets størrelse.
Arealet skal tilplantes med træarter, der er egnede til jordbunden og der skal etableres skovbryn af løvtræer og buske i kanten af arealet med skovrejsning.
Skovrejsningen skal ske uden anvendelse af pesticider. Det samme gælder gødskning og vildtafværgemidler, men der kan anvendes vildthegn, vækstrør o. lign.
Vandrammedirektivet
Hele landet er opdelt i hovedvandsoplande, der igen er delt i delvandsoplande
I hovedparten af disse delvandsoplande er der fastsat mål for reduktion af kvælstofudledningen. Ordningen for privat skovrejsning prioriterer skovtilplantning i disse områder.
Tilskudsordningen giver kun støtte til skovtilplantning i delvandoplande med målsat kvælstof-reduktion
Plantetallet i skovrejsninger
Der skal plantes mindst 4.000 levende planter ved løvskov og i skovbryn og 2.800 i nåleskov.
Etableringstilskuddet til privat skovrejsning
Etableringstilskuddet udbetales på én gang efter tilplantning.
Der ydes tilskud til etablering af løvskov, skovbryn (28.000 kr./ha) og til nåleskov (12.000 kr./ha).
Særlige miljøhensyn: Der ydes et tillæg i tilskuddet (4.000 kr./ha), såfremt anlægget sker uden forudgående dybdepløjning.
Vildthegn: Der gives et fast tilskud på 15 kr. pr. løbende meter hegn, når der opsættes vildthegn om tilplantningen.
Grundbetalingsordningen kan bevares ved skovrejsning
Arealer tilplantet med tilskud efter ordningen for privat skovrejsning har mulighed for at modtage den årlige grundbetaling på ca. 1.500 – 2.200 kr. pr. ha. Der ansøges om grundbetaling hos Landbrugsstyrelsen.
Prioritering
Der foretages en prioritering blandt de indkomne ansøgninger til privat skovrejsning.
Beliggenhed inden for et delvandområde med fastsat mål for reduktion af kvælstofudledning er en forudsætning for tilskud.
Der prioriteres herefter med faldende vægt: (1) Etablering uden brug af dybdepløjning, (2) høj kvælstoftilbageholdningsevne i området og (3) beliggenhed i områder med særlige drikkevandsinteresser eller i vandindvindingsoplande. Endeligt kan størrelsen af skovrejsningsarealet tælle med i prioriteringen.
Ansøgning til privat skovrejsning
Ansøgningsperioden til privat skovrejsning offentliggøres normalt først på året. For 2022er ansøgningsfristen den 30. september. Der ansøges digitalt på Landbrugstyrelsens Tast selv-service fra og med den 1. juli.
Bemærk at kommunens sagsbehandling af skovrejsningsprojektet skal være afsluttet inden ansøgningen.
Skattemæssige forhold
De udbetalte tilskud til privat skovrejsning er skattepligtig indkomst. Udgifter til skovrejsningen kan fradrages med indtil 20% årligt. Hvis udgifterne til skovrejsningen ikke overstiger 25.000 kr. pr. år pr. ejendom, kan beløbet dog fradrages straks i det indkomstår, hvori udgiften er afholdt. Skattefradrag forudsætter dog, at bedriften ikke betragtes som hobby – virksomhed.
Katrine Bang Hauberg, VidenCenter Landskab. Revideret juni 2020.