Flis – et vigtigt produkt for samfundet
En meget stor del af den globale træproduktion går til energiformål. I de senere år er der sket en yderligere udvidelse i takt med den industrielle udbygning af biomassebaserede varmeværker. Og i fremtiden må træ til energiproduktion formodes at få en endnu større rolle
Ønsket om at erstatte den fossile energi (kul, olie og gas) med en mere bæredygtig og vedvarende energikilde går sammen med ønsket om at mindske udledningen af CO2.
Det ’fossilfrie’ Danmark – den politiske ambition
Danmark skal være ‘fossilfrit’ i år 2050, og der skal være markante milepæle med klare reduktionsmål i 2020. Det er meget ambitiøse planer, og der skal investeres betydelige milliardbeløb.
Konklusionen er klar: Klima og energi er kommet højt på den politiske dagsorden, og det er kommet for at blive. Det er en lykkelig situation for skovbruget – vi har verdens bedste produkt, der omsætter solenergi til bioenergi på en naturvenlig og bæredygtig måde. Og der er kunder i butikken!
På den korte bane er opgaven effektivt at mobilisere flisressourcerne i dansk skovbrug i takt med den fortsatte udbygning af forbruget. Den samlede flishugst i Danmark er i øjeblikket på 1,4 mio m3, svarende til ca. 10 PJ energi. Beregninger antyder, at det nuværende skovareal på et bæredygtigt niveau kan levere omkring det dobbelte – ca. 23 PJ.
Skal de energipolitiske ambitioner indfries, skal der imidlertid mere til. Det giver mulighed for at udvide brændselssortimentet med f.eks. rodflis og flis fra energiskov (pil og poppel) – en udvikling, som vi må forvente i et 0-5 års tidsperspektiv.
En chance for dansk skovbrug
På den lange bane (en trægeneration) har skovbruget en stor udfordring og en enestående mulighed for at øge både det samfundsøkonomiske bidrag og ejernes bundlinie ved at øge produktionen.
Det kræver en udvikling af det skovbrugsfaglige håndværk (dyrkningssystemer og driftsteknik), og især at man genoptager de forædlingsprogrammer for skovbrugets produktionstræarter, som desværre ikke er blevet prioriteret de sidste 10-20 år. Her er en stor kilde til forøget tilvækst, og det er afgørende, at der findes politisk vilje til at finansiere dette arbejde.
Der knytter sig naturligt en betydelig usikkerhed til så lange tidshorisonter, men tre afgørende forhold er ret sikre:
- Først og fremmest ved vi ikke, hvilken slutanvendelse de træer, vi planter i dag, ender med at få. Det er dog ret sikkert, at mens flis til brændsel (fjernvarme) er tiltagende vigtig de næste 20-30 år, vil træ på længere sigt i stedet finde andre anvendelser – f.eks. som komponent i bioetanol
- Det skyldes det andet forhold, som vi ved med sikkerhed: træ oplagrer solenergi og det kan på alle måder erstatte olie – og hvis man ikke har tid til at vente to millioner år på, at det er klar, kan man forædle det industrielt. Den teknologi er i rivende udvikling
- Det sidste forhold, vi er sikre på, er: Der bliver ikke mere olie – og det, der er, vil i meget stort omfang blive brugt inden for de næste 50 år
Og en chance for dig som skovejer
Så pas godt på din skov og på dens produktionsevne. Både dine børn og børnebørn får god brug for produktionen fra de danske skove – og glæde af den!
Michael Gehlert
Skovrider
Skovdyrkerforeningen Vestjylland
(mgh@skovdyrkerne.dk)
- Files:
- Grafisk_fremstilling.pdf