Forsker Knud Houlberg foreslår i en udtalelse til Ugebrevet A4, at Bornholm, Lolland, Langeland, Tønder, Thisted, Mors og Læsø og andre af de hårdt ramte landkommuner bør overveje, om de ikke skal blive til natur- og nationalparker med turisme som primært erhverv. Beskæftigelsen falder og befolkningen bliver ældre, mens de stærkeste af de unge søger mod storbyerne. Og den udvikling kan næppe vendes, siger forskeren.

Han mener vist egentlig, at de negative udsigter gælder alle de områder, som ligger uden for pendlingsafstand fra et såkaldt vækstcenter – altså en stor by.

Vi er måske kommet til det tidspunkt i historien, hvor affolkningen er nået så langt, at det ikke længere er politisk og økonomisk attraktivt at opretholde fortidens liv og den offentlige velfærd i de perifere yderområder. Det vil måske i stigende grad være naturherlighederne, der skal bære livet her. Det er ikke nogen rar tanke, hvis man bor i sådant et område. Men det kommer oven på en udvikling, hvor mange lokalsamfund allerede er affolkede, og hvor det er blevet stadig vanskeligere at leve på landet, siger Kurt Houlberg.

Han mener ikke, at det for samfundet som helhed giver mening af investere stort i udviklingen af yderkommunerne. Samfundsøkonomisk er der ofte mere afkast i at investere pengene der, hvor der bor mange mennesker, som kan få gavn af det. Sat meget på spidsen, er det mere rentabelt at bygge en metro i København end på Langeland”, siger Kurt Houlberg.

Ja, det er godt, at vi har forskere – siddende i et af de store vækstcentre. Efter hans vurdering må vil vel forudse, at de fleste af Skovdyrkernes medlemmer må flytte til byen.

phi@remove-this.skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne