Fremtidens skovbrugere (2)
Det sker, at de skovbrugsstuderende besøger vores skovfoged Hans Graversgaard i Vendsyssel. Her kan de bl.a. høre om mærkelige træarter, om proveniensens vigtighed, om ’forceret dyrkning af kvalitetsløvtræ’ og i den forbindelse om bulk- contra specialproduktion
Med den nyudnævnte professor Palle Madsen i spidsen besøgte 35 skovbrugsstuderende i august Skovdyrkernes nordligste bastion i Jylland. For at høre synspunkter hos en engageret skovfoged med mere end 25 års erfaring på bagen.
Og når de studerende hører, at kævler af ellebladet birk (Betula maximowicziana) i Japan er solgt for 20.000 US$/m3, så spidser de ører. Og begynder måske at forstå, hvorfor et af de væsentligste budskaber på turen til det nordjyske er, at fremtiden for det lille danske skovbrug er produktion af specialeffekter og sjældne, men efterspurgte træarter. Vi kan aldrig konkurrere med de store nabolande i produktionen af billige bulk-varer.
På Hans Graversgårds egen ejendom ser de studerende bl.a. vandgran, almindelig valnød, grå valnød, japansk valnød, hybridvalnød, thuja, cypres, fuglekirsebær, Manchurisk kirsebær, spidsløn, tyrkisk hassel, vild pære, tarmvridrøn, bachelieri-poppel, ær, vintereg m.fl.
H.C. Graversgaard i samtale med professor Palle Madsen fra Skovskolen
Man kan lære meget i Nordjylland
De studerende lærte bl.a.,
- At bøgen i modsætning til mange andre løvtræer ikke har en endeknop, og derfor er afhængig af sideskygge for at få en god stammeform.
- At valnøddeskaller har en bedøvende virkning på fisk.
- At 5% indblanding af ær i sitkagran kan give superkævler,
- At pil (f.eks. Salix alba) ofte er bedre end poppel i blandingskulturer.
- At opstamning helst skal ske i vækstsæsonen.
- At en opstamning ikke påvirker højdetilvæksten, men kun diametertilvæksten.
- At der er størst perspektiv i at opstamme de hvide træarter, idet farven i de røde træarter ofte først kommer med alderen.
- At ukrudtet altid er vanskeligere at styre ved store planteafstande.
- At det er meget lettere at købe sig til noget god genetik (den rigtige proveniens) end at skulle rette til med saks og sav.
- At østamerikanske træarter ofte skuffer (undtagen rødeg).
- At østasiatiske træarter ofte overrasker positivt.
- At lærk har mange fordele i forhold til douglas, bl.a. mindre stormfølsomhed og billigere opstamning.
- At det først bliver næste generation, der kommer til at høste det kvalitetstræ, vi laver i vor tid.
- At måldiameterhugst overser, om det pågældende enkelttræ er i god eller svag vækst.
- At grøftning er vigtig for sundhed og produktivitet. Og meget mere.
Efter besøget på Graversgaards egen ejendom kørte selskabet til Øland skov. En skov, som ifølge ejerens vision ’drives økonomisk ansvarligt, på kort og lang sigt, men med stor hensyntagen til herlighedsværdier’. Graversgaard har passet skoven siden 1988. Vi så ‘forceret kvalitets løvtræ’ (FKL) i praksis og en meget flot ær-bevoksning.imponerede.
phi@ skovdyrkerne.dk