Forordningen træder i kraft den 30. december 2024. Imidlertid har hverken EU eller Miljøstyrelsen endnu styr på de endelige krav, men vi forventer, at vi kan håndtere de ekstra nye krav for vores medlemmer.

Med de nye regler følger dog en række ekstra krav om dokumentation for skovejere, som skover og sælger råtræ. I Skovdyrkerne arbejder vi på at kunne håndtere dette uden besvær for medlemmerne.

Der er blandt andet krav om, at der skal kunne fremvises en due diligence-erklæring ved skovninger, og der skal indtastes hugstdata i en EU-database. Samtidig skal skovejere registreres i en database. Det gælder for skovninger udført fra 2025 og fremefter.

Vi følger udviklingen og orienterer medlemmerne løbende.

National implementering

EUDR-reglerne er fortsat ved at blive fortolket og implementeret i EU’s medlemslande.

Derfor venter skovbranchen på konkrete retningslinjer fra Miljøstyrelsen, som er dansk myndighed på området.

– Det er stadig uklart, hvilken betydning EUDR vil få for den praktiske skovdrift. Der kan opstå udfordringer med valg af træarter og foryngelsesmetoder – især i gamle løvtræsarealer, hvis disse er udpeget som særlige skove.

Kritik fra branchen

Grundreglen i EUDR er, at der ikke må være produkter på EU-markedet, der har bidraget til afskovning eller forringelse af skov.

Der har også været et stort ønske om at øge kontrol og sanktionsmuligheder over for virksomheder, der handler med produkter, som strider imod EU-reglerne.

Igennem de senere måneder har der lydt kritik af reglerne fra blandt andre europæiske skovejere igennem organisationen CEPF.

Også fra Dansk Skovforening har man ønsket at få implementeringen af EUDR udskudt, fordi der fortsat er for mange uklarheder.  

Her oplever man, at der mangler afklaring og vejledning på helt centrale dele af forordningen fra EU-Kommissionen.

– Vi håber, at EU-Kommissionen vil komme til fornuft og udskyde gennemførelsen af forordningen, så systemerne kan være på plads, og alle kan blive ordentligt klædt på til at levere de nødvendige data, lød det fra Tanja Blindbæk tidligere på året.

Status ser dog ud til at være, at EU holder fast i, at reglerne skal træde i kraft 1. januar 2025.