Integreret bekæmpelse af skadegørere i juletræer, klippegrønt og skov
Integreret produktion (IP eller IPM) er et begreb, som bl.a. kendes i frugt- og grøntsagsavlen. Det er en bestræbelse for en mere miljøvenlig produktion, hvor man i højere grad udnytter de naturlige regulerings- og nyttemekanismer i naturen, og arbejder med en lavere og mere målrettet brug af plantebeskyttelsesmidler efter princippet ’så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt’. Dyrkning af pyntegrønt og skov kan med fordel indarbejde samme tankegang.
Miljøstyrelsen har givet støtte til et projekt om IPM i pyntegrønt og skovbrug med det formål at udbrede kendskabet til IPM samt at formidle metoder til IPM. Resultatet er en række vejledninger, som frit kan downloades af alle dyrkere. Der er links til disse vejledninger herunder.
Integreret produktion
Ved ’integreret produktion’ tilstræber man at producere afgrøder af høj kvalitet og værdi samtidigt med at produktionen gøres så miljøvenlig som muligt. Dette indebærer at anvende så få hjælpestoffer i produktionen som muligt (fx gødning, bekæmpelsesmidler, vækstreguleringsmidler) og derved minimere uønskede sideeffekter af hjælpestofferne på omgivelserne og på mennesker.
Målet er at fremme et dyrkningssystem, der er bæredygtigt i den forstand, at det både respekterer miljøet og er økonomisk rentabelt, samtidigt med at det fremmer en høj biologisk diversitet i dyrkningssystemet og dets omgivelser. Man søger derfor med strategiske beslutninger igennem hele dyrkningsprocessen – fra valg af frø/plante, ved reduceret jordbearbejdning, bæredygtig vanding, minimal men tilstrækkelig gødskning frem til høst – at træffe de valg, der i sig selv sikrer de sundeste planter og understøtter og udnytter naturlige reguleringsmekanismer. Hele projektet er beskrevet her.
Vejledningerne
Vejledningerne indeholder
- En liste over de væsentligste skadevoldere på den pågældende afgrøde og lokalitet.
- Oversigt med de væsentligste naturlige reguleringsmekanismer
- Mulige forebyggelses- og bekæmpelsesforanstaltninger
For hver af skadevolderne indeholder fakta-arkene bl.a.
- En beskrivelse af hvorledes arten identificeres og eventuelle forvekslingsmuligheder
- En kort gennemgang af den pågældende skadevolders biologi, livscyklus og hvilke stadier, der er skadelige
- Bedømmelsesmetoder for populationsstørrelser og en vurdering af de naturlige reguleringsmekanismers indflydelse
- Forebyggende modforholdsregler samt muligheder for bekæmpelse: metoder, midler og tidspunkt.
Der findes foreløbig følgende vejledninger, som alle kan downloades:
Bekæmpelse af ædelgranbarkbillen
phi@ skovdyrkerne.dk