Et unormalt antal træer har anlæg til kogler i år – det er nu at de skal fjernes

Sommeren 2018 blev den tørreste i tæt på 100 år og statistikken for flest solskinstimer blev også slået. Det gav flere forskellige udfordringer – nedenfor oplister vi et par af de mest synlige og hvad du kan gøre for at udbedre skaderne.

1. For korte toppe som resultat af manglende vækst i 2018
Det er svært at forlænge sine toppe – flere steder står pæne træer med en alt for kort top og den eneste løsning vi har, er at have fokus på bredde-højde forholdet i træet.

Lokalt set betyder det, at enkelte kulturer kræver gennemgående bredderegulering og dertil skal der tillægges yderligere et år til den planlagte juletræsrotation for at opnå et tilfredsstillende produkt.

2. Nåletab indefra og ud
Det er typisk enkelte træer som har smidt nålene nedefra og indefra og ud. I slemme tilfælde bør træet skrottes helt.

Dertil er der en række usalgbare træer men som kan reddes ved at hæve bunden. Fjerner man 1-2 af de nederste grenkranse, de med synligt nåletab. Da vil det kunne lykkedes at redde træet.

Det er her vigtigt at man handler med omhu og at hvert enkelte træ vurderes.

3. Kogleanlæg og koglevækst
I løbet af de sidste 14 dage har der vist sig kogler i mange af vores juletræer. Koglerne sidder typisk i øverste grenkrans, men i slemme tilfælde også længere nede.

På nuværende tidspunkt har koglerne forurettet begrænset skade på de salgbare træer, men fjernes de ikke med det samme, vil skaderne deklassificere træerne og i værste fald efterlade dem usalgbare.

Snart springer træerne ud og koglerne bliver svære at se.

Gå kulturerne igennem inden udspring og tjek efter tørkeskader. Netop nu er sidste udkald til at få lavet de sidste reparationer i juletræerne.

– VidenCenter Juletræer

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne