Landbruget advarer imod madrester i juletræskulturerne
Landbrug Fødevarer advarer imod, at udenlandske medarbejdere medbringer mad fra deres hjemlande. Madrester øger risikoen for svinepest i Danmark.
Der bliver arbejdet på højtryk i danske juletræskulturer i disse uger. Det høje aktivitetsniveau får Landbrug Fødevarer til at advare imod smitte af afrikansk svinepest.
– Risikoen er helt overhængende lige nu, hvor juletræshøsten er i fuld gang – og hvor der flere steder bruges udenlandsk arbejdskraft fra eksempelvis Østeuropa.
– Med udenlandske medarbejdere i kulturerne er der en reel risiko for, at der tages fødevarer med fra lande uden for Danmark. Fødevarerne kan i værste fald indeholde afrikansk svinepest, siger Jan Dahl, som er chefkonsulent i Landbrug Fødevarer.
Han fraråder derfor kraftigt, at medarbejdere tager mad med fra deres hjemlande.
– Jeg håber, at juletræsdyrkerne vil opfordre deres udenlandske medarbejdere til at lade kødprodukter blive hjemme. I stedet bør man spise kødprodukter fra sikre områder, lyder det.
Store konsekvenser
Afrikansk svinepest er en virus, som kan leve i både fersk og forarbejdet kød meget længe.
– Det kan give problemer, hvis madaffald ender i naturen, hvor vildsvin kan samle det op og dermed blive smittet, siger Jan Dahl.
Hvis der kommer smitte til Danmark, vil det have store konsekvenser for danske svineproducenter.
– Det kan måske lyde ret uskyldigt, hvis et enkelt vildsvin bliver smittet. Men bare ét vildsvin smittet med afrikansk svinepest vil udløse alarm både i ind- og udland. Det vil få enorme konsekvenser for eksporten af dansk grisekød og lukke for alle udenlandske markeder i en lang periode, siger Jan Dahl.
Flere informationer om afrikansk svinepest kan findes via linkether.
Flere informationer om afrikansk svinepest findes på dansk, tysk, engelsk og russisk kan findes via linkether.
jma@skovdyrkerne.dk