Der tales meget om alternative indtægtsmuligheder i skovene, men ideerne hænger ikke på træerne.

Det sidste nummer af det svenske tidsskrift Skogen beretter dog om en kreativ svensk skovejer, der gennem en årrække har taget imod turister fra 40 lande. Hans hovedattraktion er ‘trætophuset’, et træhus sat på 6 meter stolper. Med petroleumslampe og brændeovn.

Fra huset er en helt fortrinlig udsigt over det omgivende landskab. Han lejer huset ud til turister for 4.000 SEK inclusive en gourmetmiddag for to og efterfølgende champagne-morgenmad.

Mats Helge, der bor mellem Gislaved og Smålandsstenar siger selv, at han sælger ‘stilhed med tilbehør’.

Det er også muligt at købe halvdagsture med Mats som naturguide og ‘storyteller’. De besøgende får et diplom som en bekræftelse på, at man har fået en naturlig opladning med stilhed, dufte, smagsoplevelser og historier, samt at man har set det store i det lille i naturen.

Mindre eksklusivt er en overnatning på gårdens høloft til 160 SEK,øko-morgenmad medbrød af eget korn samt kaffe og brøndvand til 40 SEK, fiskekort, kano eller robåd – eller en pakke med en kombination af det hele.

NB: Man kan nu spekulere på, om Skov- og Naturstyrelsen i Danmark ville acceptere en sådan ting. Man kunne tvivle. Men nogen burde prøve.

Per Hilbert
Sekretariatsleder
De Danske Skovdyrkerforeninger

By: Per Hilbert