– Det er helt ekstremt det her. Jeg har aldrig oplevet noget tilsvarende i alle de år, vi har arbejdet med juletræer, siger juletræsdyrker Peter Sørensen, Rødkærsbro ved Viborg.

Han viser rundt i sine otte hektar juletræer. Nogle af træerne er begyndt at drysse nåle. På andre træer har nålene drejet sig.

Han viser en af grenene.

– Se, det er som om, at nålene drejer sig og vender den hvide bagside opad. Det ser ikke godt ud. Jeg tror det er på grund af tørken, men jeg ved det faktisk ikke med sikkerhed. Desværre er der ikke håndfast viden om træernes reaktion. For tørken er jo ekstrem og helt uden sidestykke, siger han.

Længere ude i kulturen er der store salgstræer, der er begyndt at smide nålene længst inde ved stammen.

Bruger et ældre anlæg

Peter Sørensen vil hellere forsikre sig end at risikere at miste sine træer. Derfor fandt han for nyligt sit gamle vandingsanlæg frem fra gemmerne.

– For mere end tyve år siden dyrkede vi korn her på ejendommen. Dengang vandede vi markerne med aluminiumsrør og spinklere. Det er et gammelt anlæg, men aluminiumsrørene er stadig friske og anlægget var ret nemt at sætte i drift, siger han og tilføjer, at han aldrig havde troet, at det anlæg skulle i brug igen.

Med det gamle anlæg har han nu vandet alle sine juletræer. Anlægget sender 25-30 kubikmeter vand afsted i timen.

– I juli har vi vandet alle træer en gang med 40 millimeter vand. Vi forventer, at de 40 millimeter er nok til at afværge problemerne med tørkeskader. Men tørken fortsætter – og her på det seneste, har vi revurderet strategien. Hvis der ikke snart kommer regn, vil jeg vande de mindre træer igen. Enkelte træer er gået ud, siger han.

Usædvanlig vanding

Casper Pleidrup er skovfoged hos Skovdyrkerne Midt. Han vurderer at vanding kan fungere som en god forsikring.

– Det er meget usædvanligt at begynde at vande nordmannsgran i etablerede kulturer. Men har man som Peter Sørensen mulighed for at vande, så er det en god forsikring. Ellers må man stole på nordmannsgranens hårdføre egenskaber og håbe på regn, siger Casper Pleidrup, som er specialist i juletræsdyrkning.

Han er fortrøstningsfuld, selvom tørken er meget voldsom.

– Vi har set skader i nyplantede kulturer, men overraskende nok ser de fleste kulturer stadig gode ud. Dog ser vi flere forekomster af S-toppe end normalt, siger skovfogeden.

Forsikring imod tørke

Peter Sørensen har ikke regnet nøjagtigt på, hvad vandingen koster. Men han er ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning.

– Det koster os selvfølgelig noget strøm til pumperne og noget arbejde. Men hvis vi mister vores træer på grund af tørke, så stopper hele vores produktion. Derfor vil jeg hellere forsikre mig med vandingen, siger Peter Sørensen.

Juletræsdyrkeren oplyser, at der i midten af juli måned var et vandunderskud på 100 millimeter i området ved Rødkærsbro.

Læs mere om Peter Sørensens erfaringer med tørken i september-udgaven af Skovdyrkeren.

jma@skovdyrkerne.dk