
Nu bliver Grønland grønnere
75.000 hektar ny produktionsskov skal forvandle Grønland
Det grønlandske selvstyre præsenterer i dag i fællesskab med Skovdyrkerne en ambitiøs plan, der inden 2035 skal forvandle Grønland fra en hvid plet på verdenskortet til en frodig, grøn produktionsskov på hele 75.000 hektar.
”Det handler om at styrke samarbejdet i rigsfællesskabet og samtidig kompensere for de 75.000 hektar urørt skov i de danske statsskove,” udtaler Claes Jespersen fra Demokraatit.
Projektet er opdelt i tre faser, hvor man først etablerer infrastruktur, dernæst planter træerne og endelig sikrer en bæredygtig drift. Jespersen fortsætter:
”Med den stigende globale usikkerhed forventer vi, at klimaforandringerne kommer helt ud af kontrol og gør Grønland til et meget attraktivt sted at dyrke skov. Desuden er det enormt forvirrende, at Grønland ser hvidt ud på satellitbillederne. Nu gør vi Grønland grøn igen,” siger Jespersen.
Frygt for told på nordamerikanske træarter
Træarter som sitkagran og douglasgran bliver hovedarterne i den nye produktionsskov. Valget af netop nordamerikanske træarter skyldes både deres robuste vækstegenskaber og frygten for kommende toldsatser på import af nordamerikansk træ.
”Vi ser ind i en fordobling af træforbruget på globalt plan frem mod 2050. Derfor er det vigtigt, at EU viser, at vi også kan konkurrere med USA på det punkt,” udtaler Jespersen.
I den sammenhæng spiller projektet med arbejdstitlen ”Make Greenland Green Again” en helt afgørende rolle.
”Træ er en fornybar ressource, som kan høstes igen og igen. Sjældne jordarter og kryolit kan kun sælges én gang,” forklarer Jespersen.
Samarbejde med Skovdyrkerne
Grønland er rigsfællesksabets største ø, og derfor har selvstyret valgt at indgå et samarbejde med Skovdyrkerne Øerne omkring plantningen og ikke mindst håndteringen af tilskudsansøgninger til EU:
”Vi er stolte af, at selvstyret har valgt at trække på vores ekspertise. Vi har erfaring fra både Bornholm, rigsfællesskabets mest solbeskinnede ø, og Fyn, der jo er rigsfællesskabets mest oversete ø,” siger skovfoged Rasmus Gregersen.
Gregersen forsikrer også, at det ikke er et sats med national sikkerhed at vælge nordamerikanske træarter:
”Det er jo ikke sådan, at Trump kan trykke på en knap, og så stopper sitkagranen med at vokse, ligesom han kan få vores nyindkøbte kampfly til at stoppe med at virke,” siger Gregersen og tilføjer:
”Sitka er bare dejlig. Når den stikker mig, kilder det helt nede i maven.”
Naturstyrelsen bifalder projektet
Hos Naturstyrelsen er man glade for initiativet.
”På Grønland ligger verdens største naturnationalpark. Vi synes, det ville være passende at gøre Danmark til en stor naturnationalpark, mens Grønland begynder at producere kvalitetstømmer,” lyder det fra Hans Eriksen fra Naturstyrelsen, der afsluttende tilføjer:
”Vi gad også godt, hvis der kom grindehvaler i Vadehavet og søpapegøjer på Møns Klint.”
Projektet ventes at gå i gang straks efter den 1. april.