Fænomenet ‘røde nåle’, der mere klinisk betegnes CSNN – en amerikansk forkortelse for Current Season Needle Necrosis – er i år særdeles udbredt. I en sæson, hvor der samtidig er stort fokus på kvalitetskravene, kan det være en særdeles bekostelig oplevelse for de hårdest ramte producenter.

Eksempler på røde nåle - hele eller dele  af nålen rammes af nekrose, cellevæggen kollapser, nålen misfarves og falder af.
Eksempler på røde nåle – hele eller dele af nålen rammes af nekrose, cellevæggen kollapser, nålen misfarves og falder af.

Skadebillede

Skadebilledet med ‘røde nåle’ har ‘altid’ været kendt i forbindelse med juletræs- og pyntegrøntsproduktion i abies-arter. Det opdages ofte i løbet af sommerperioden i form af mere eller mindre spredte ‘røde nåle’, hvor hele eller dele af nålen er ramt af en nekrose, hvor cellevæggen kollapser – med celledød og misfarvning til følge.

I starten kaldte man det ofte for ‘solskoldning’ og det er ikke en dækkende forklaring – men selv om forskningen ikke indtil nu har kunnet afdække årsagssammenhængen, rummer betegnelsen nok en del af sandheden.

Når skaden er opstået, er der ingen behandling. De røde nåle falder af, og træet vil overvokse skaden – men den er alvorligt deklasserende i både juletræer og pyntegrønt.

Årsager

Som det ser ud lige nu er følgende faktorer involveret i indbyrdes samspil:

Røde nåle
Røde nåle

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne