Skovdyrkerne har i 2014 i tæt samarbejde med Københavns Universitet identificeret enkeltindivider af ask som tilsyneladende er tolerante overfor asketoptørren. Det blev til ca. 80 stk. på Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Træerne blev udvalgt efter deres kævlekvalitet og skulle helst også være udsat for et højt smittetryk. I vinteren 2015 blev der høstet podekviste på træerne. Knopper herfra blev okuleret på grundstammer af ask, som siden er blevet plejet og passet i planteskolen.

I samarbejde med Frederik den VII’s Stiftelse, Jægerspris og Bornholms Regionskommune er klonsamlingerne fra henholdsvis Sjælland / Lolland-Falster og Bornholm udplantet i frøplantager designet af Københavns Universitet. DNA prøver har vist, at der er forskel på de bornholmske aske og askene fra den anden side af Østersøen.

Med lidt held skulle der kunne høstes frø i plantagerne om godt 10 år, og Skovdyrkerne håber således sammen med værtsskovdistrikterne og universitetet at kunne bidrage til at asken genfinder sin naturlige og betydningsfulde plads i dansk skovbrug

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne