Der er tale om en gammel, simpel og afprøvet metode. Den er først og fremmest velegnet i hegn, remiser og skovbryn. Men også hvor man gerne vil have egen ind i lysåbne nåletræsbevoksninger, eller i afviklede juletræsbevoksninger.

Hvordan gør man?

1. Sørg for at såningsstedet så vidt muligt er fri for ukrudt. F.eks. med en Roundup-sprøjtning

2. Saml agern så hurtigt som muligt efter at de er faldet ned – du er bl.a. i konkurrence med musene

3. Læg frøene i vand, og sorter de lette/tomme fra

4. Så frøene ud i 2-3 cm’s dybde – med planterør, spade eller plantestok – og træd til.

Til foråret kommer de nye egetræer op, og det går forbavsende stærkt. På grund af de store frø og på grund af egens konkurrencedygtighed kan man ofte klare sig uden efterfølgende renholdelse. Og de vokser meget bedre end deres rygte. Det er ikke ualmindeligt, at de er 5-6 meter høje ved 10 års alder.

Hegning anbefales ved større stykker i skov eller på mark, idet de unge egeplanter er guf for vildtet. Ved enkelttræer kan planterør være en god idé.

Ved tilsåning af egentlige skovbevoksninger skal der ifølge loven anvendes enten agern fra ejendommens egne ege – eller godkendt frø. Det er således ikke lovligt at bruge agern fra en nabos egebevoksning. Til hegn, remiser og skovbryn kan det derimod være fint at bruge agern fra gode, sunde ege i nærheden.

Fordel: En god rodudvikling

Såning giver sjældent giver en ligeså ensartet og komplet en kultur som plantning. Men det er billigere og det er spændende at se de ‘selv-såede’ ege komme op.

Og som en kontant fordel får man altid en bedre rodudvikling, idet den naturlige pælerod ikke er blevet forstyrret af rodbeskæring eller omplantning.

phi@remove-this.skovdyrkerne.dk

Tilbage til nyhedslisten

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne