Tørring af brænde
Alt skovtræ kan faktisk bruges til fyringsformål. Det skal bare være fyringstørt.
Alt skovtræ kan faktisk bruges til fyringsformål. Det skal bare være fyringstørt. For vådt brænde giver for stort forbrug (dårlig fyringsøkonomi), giver sodbelægninger i ovn og skorsten (med fare for skorstensbrand) og det giver samtidig en forurening af omgivelserne. Eneste undtagelse er her delvis ask, der med rimelighed faktisk kan afbrændes i våd tilstand. Men det anbefales ikke.
Hvornår er brændet tørt?
Træ til fyring må ikke have et vandindhold på over omkring 25%. Frisk træ fra skoven har normalt et vandindhold på 50-60%. Ovntørt til snedkerformål indeholder omkring 8% vand.
Man kommer ned på de nødvendige 20-25% ved en god sommers tørring for stort set alle træarter. En undtagelse er eg, der helst skal tørre over to somre. Når man er lidt erfaren, kan man høre på klangen, når man slår to brændestykker mod hinanden, om det er tørt. Eller man kan mærke det på vægten.
Det er faktisk muligt selv at lave en præcis bestemmelse af vandindholdet på det brænde, man har stående i sin brændestak. Man tager 2-3 stykker træ fra stakken og vejer dem nøjagtigt på en køkkenvægt. Derefter lægger man dem i ovnen ved 105 grader. De vejes med mellemrum, og når vægten ikke længere falder, er alt vandet ude af træet. Det tager gerne mindst 24 timer. Man ved derfor på det tidspunkt, hvor meget selve træstoffet i brændestykkerne vejer, og kan derfor let regne ud, hvor meget vand der var i dem, da de blev lagt ind i ovnen. Vandprocenten er mængden af vand i forhold til vægten af det nedtørrede træ.
Kort kløvet brænde tørre hurtigst
En god og hurtig tørring forudsætter, at brændet er skåret i passende længder svarende til ovnens størrelse inden det bliver stablet. 2- og 3-metertræ tørrer ikke på en sommer. Det hjælper desuden betydeligt, at brændet er flækket mindst én gang i længderetningen. I de fleste ovne skal de største stykker højst være 5-10 cm tykke efter flækning. Jo grundigere opflækning, jo hurtigere tørring og jo bedre forbrænding. Så her er et kompromis med mageligheden oplagt.
Lad vinden komme til
Den gammeldags og gode forretningsgang er, at brændet skoves, saves og flækkes i løbet af vinteren og stilles op senest i april på et sted, hvor vinden kan komme til. Det behøver ikke være overdækket. I en normal sommer vil det være tørret passende ned i løbet af månederne april-juli, hvorefter det kan køres ind under tag til varig opbevaring. Også her skal det helst stå luftigt. Under tag holder det sig i årevis. Det tager lidt fugt op fra luften i løbet af vinteren og afgiver denne igen hver sommer, men det betyder intet for holdbarhed eller fyring. Bedste opbevaring sker udendørs i et overdækket brændeskur med luftgennemtrængelige sider. Kældre og andre lukkede rum er direkte uegnede.
Per Hilbert oktober 27, 2009