En ny analyse dokumenterer, at den danske træsektor giver et betydeligt løft til den danske økonomi.

Tallene viser, at skovbruget bidrager med 4,5 milliarder kroner til bruttonationalproduktet. Når man regner værdiskabelsen med i træindustrien, er bidraget på 32 milliarder kroner.

Analysen er udarbejdet for en række aktører i sektoren. Det er blandt andre skovbrugets brancheforening Dansk Skovforening.

– Det er en analyse, vi længe har savnet. Nu har træsektoren et udgangspunkt for et fælles budskab og en konstruktiv dialog med ministre og andre politiske beslutningstagere om sektorens udvikling. Analysen leverer fakta til politikere og myndigheder om træsektorens betydning for dansk økonomi og for økonomi og beskæftigelse i landdistrikter, oplyser Dansk Skovforening.

To spor

Ifølge rapporten følger dansk træ generelt ét af to spor igennem økonomien: Enten forarbejdes det og bruges i for eksempel bygninger og møbler i Danmark eller i udlandet, eller det finder anvendelse i den danske energisektor.

Det skaber en dynamisk sektor, som både frembringer produkter til den almindelige dansker, og som er konkurrencedygtig på det globale marked, hvor danske træprodukter anvendes af globale virksomheder og forbrugere.

Træsektoren er desuden kendetegnet ved dens evne til at skabe arbejdspladser uden for de større byer i Danmark.

Nøgletal fra analysen

Fra det danske skovareal på knap 625.000 hektar genereres der årligt via skovbruget værdier i omegnen af:

4,5 milliarder kroner i samlet BNP.

760 millioner kroner i skatteindbetalinger svarende til knap 200 kroner pr. skovet kubikmeter træ.

400 millioner kroner i eksportindtægter fra direkte salg af dansk gavntræ.

275 millioner kroner i eksportindtægter fra salg af juletræer og pyntegrønt ud af en samlet dansk eksport på lidt under 1 milliard kroner.

Analysen er udarbejdet for Dansk Skovforening, Brancheforeningen Danske Byggecentre, Træ- og Møbelindustrien, Dansk Træforening og Dansk Energi.

Hele analysen kan læses via linket Åbner eksternt link i et nyt vindueher.

jma@skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne