Valnødder – sådan kan du høste og behandle nødderne.
oktober 3, 2018
Mens vi venter – godt 100 år – på at der bliver nogle flotte, store og dyre kævler, kan vi jo godt få noget fornøjelse ud af de fine nødder.
Valnødder er sund kost der indeholder både E- og B-vitaminer, samt Kalium, Calcium Magnesium, Fosfor, Jern og Zink. Valnød indeholder ca 64% fedt, det er det sunde fedt, med et højt indhold af Planteomega 3. Så hvis man spiser mange valnødder bliver man muligvis tykkere – men også sundere.
Det tager ret lang tid før et ungt valnøddetræ kommer ” i bæring”. Tyve år skal man vente. Nogle valnøddesorter kommer tidligere i bæring end ”de vilde”.
Skovdyrkerne har i årevis plantet ”vilde valnødder”. De kommer oftest fra Ambrolauri-området i Georgien, mange valnøddetræer er fra frø man har fået fra et godt træ – og sået, enten på voksestedet eller i en potte. Så valnødder er forskellige – og det er helt fint.
Man skal ikke så valnødder fra supermarkedet – de er oftest af temmelig sydlig oprindelse – og der er stadig langt fra det californiske klima til det danske.
Det danske efterårsklima er ikke særligt godt til at tørre og lagre nødder, ofte vil man opleve at nødden inde under den fine skal blot er muggen, når man åbner den. Vi har i nogle år praktiseret en høst og opbevaringsmetode der virker – så vi får den fulde glæde af vore nødder.
Den simple opskrift kommer her:
Valnødder er efterspurgt af mange dyr, så vi samler vore nødder ind mindst en gang om dagen.
Valnødderne falder somme tider ud af den vidtåbne grønne skal, somme tider falder nødden ned med sin grønne skal på – og det giver lidt ekstra arbejde.
Den grønne skal skal altid af. De nødder vor den grønne skal er revnet, er nemme at ordne: man træder sådan lidt skævt ned på nødden – så springer skallen af og man kan tage nødden. De grønne skaller der IKKE er revnede, er noget mere bøvlede. Man kan smide dem ned på et hårdt underlag, en del vil revne – og dem træder man så på. Dem der ikke revner, lader jeg ligge nogle dage inden proceduren gentages. Man kan godt skære det grønne af, men det er bestemt ikke særligt nemt.
De grønne skaller farver fingrene meget, så det er klogt at have handsker på.Når nødderne er indhøstet – uden grønne skaller – lægger vi dem i tørremaskinen (som vi også bruger til kantareller og æbler) ca. et døgn ved godt 50 grader.
Så lader vi dem ligge et par dage, inden ”nøddebonkningen” iværksættes:
Nøddebonkning:
Med en passende hammer slås: Først på ”samlingen”og så på siden, og til sidst ovenfra. Altså tre slag hvis styrke man må øve sig lidt for at finde ud af. Så pilles nødden ud, helst i et stykke – en del kommer ud i fire stykker.
De rene kerner lægges en tur igen ind i tørremaskinen, et døgns tid – så er de klar til at komme i store henkogningsglas.
Sådan nogen glas ser fine ud på en hylde i køkkenet.
Hos os spiser vi nødderne som snack hen over efteråret. Hvis man vil have ”friske nødder” til ju, lægger man et par glas i fryseren (men de skal stadig være tørrede.)
Valnødderne giver ekstra glæde til Skovdyrkeren, Bon appetit!