Vild kaprifolie vokset ovenud af ung grandis. Til næste år vil toppen på grandissen knække.

Efteråret afslører sommerens vækst

Efteråret har gjort sit indtog. Løvfaldet skrider frem og åbenbarer ting i skovkulturerne, som vi ikke lagde mærke til hen over sommeren. I vækstsæsonen skjulte blade fra træer, buske og ukrudt mangt og meget. Nu dukker tingene frem og hjælp er påkrævet for at sikre træernes rette udvikling.

Vild kaprifolie

Den vilde kaprifolie er en lian, som bruger træerne som stativ for at komme op i lyset. Ved denne vækst op i unge træer, som ikke har stivheden og størrelsen til at bære kaprifolien, deformeres træerne eller toppen knækker i værste fald.

Kaprifolien findes på de fleste jordtyper og kræver bare en lys skov eller et kulturareal i skoven. Oftest er kaprifolien at finde i mindre holme – f.eks i en lysbrønd med bøgeselvforyngelse.

Bekæmpelse

Plejeindgrebet er simpelt men lidt omstændeligt. Udstyret med en håndsaks klippes kaprifolien i mindre stykker og vikles af planten. Med små kaprifolier kan hele roden forholdsvis let rykkes op, så den ikke skyder igen.

Fjernelse af kaprifolier er en oplagt beskæftigelse for den selvaktive ejer og familie. Arbejdet er ikke fysisk hårdt – oftest er udstrækningen af området med kaprifolier overskueligt og samtidig kan man gå og samle svampe til aftenens simreret.

Så galt kan det gå. Top af douglas knækket af kaprifolie i 2,5 meters højde.

VidenCenter Skovdyrkning

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne