Rudes Eg har prydet Folketinget i 70 år
Maleren Olaf Rude malede for 70 år siden to billeder af et egetræ til udsmykning på Christiansborg. Billederne og egen er der endnu.
Tekst: Hans Erik Lund, Foto: Folketinget
Mange danske ege har et navn. Det er ikke så mærkeligt, for de lever længe og bliver derfor betragtet som en naturlig del af stedet og beboerne.
Rudes eg er ikke den største eg i Danmark. Faktisk slet ikke. Men den gør sig gældende på en anden måde. Den hører til det gode selskab.
Rudes Eg står på et område, der hedder Skejten. Det ligger på østkysten af Lolland ud for Fuglsang.
Området er strandeng, og der ligger mange større sten, hvilket vidner om, at området aldrig har været opdyrket. Det er så urørt natur, som det kan blive.
300 år gamle ege
På Skejten står en del ege spredt på området mellem sten og engmyrernes tuer. De står på de højeste steder, hvilket på Lolland ikke siger så meget.
Men de er, som mange andre ege, ikke synderligt påvirket af, at rødderne ofte står i vand. De gode afstande til nabo- træerne betyder, at egene er så bredkronede, som ege skal være.
En del af egene er omkring 300 årgamle, hvilket skyldes kvægpest på egnen og dermed, at de unge ege kunne nå at gro op over bidhøjde, inden der igen kom kreaturer til Skejten.
Området har været fredet siden 1917.
Malerier med eg
Da maleren Olaf Rude (1886-1957) i 1949 fik til opgave at udsmykke nogle afvæggene på Christiansborg, var han ikke i tvivl om valget af motiv, for han var opvokset på en gård lidt syd for Skejten. For mange malere var det et yndet sted at skildre.
Olaf Rude malede to malerier, der hænger på bagvæggen i Folketingssalen. Rude brugte kraftige farver. Det oprindelige motiv for malerierne er falmeten del på de forgangne 70 år, men det erder endnu.
Egen er blevet toptør og endnu mere påvirket af skygge fra nogle træer i nærheden. Men der er stadig saft og kraft istammen, som er målt til at være 5,40 meter i omkreds.
Godt, at det er blevet foreviget, og nu hænger et så fornemt sted.