Der er fortsat god grund til at være tilfreds, hvad angår råtræsmarkedet i Danmark. På trods af det seneste halvandet års uro og uvished på de globale markeder, kører danskproduceret råtræ videre med samme gode omsætning. Det fortæller skovfoged ved Skovdyrkerne ØERNE Jakob Nielsen, der først og fremmest fremhæver situationen på markedet for løvtræ.

– En stor del af det løvtræ, vi producerer her i Danmark, går til eksport, og eksportmarkedet kører meget tilfredsstillende. De primære aftagere er asiatiske lande som Kina, Indien og Vietnam, og her har dansk løvtræ bare et godt ry, siger Jakob Nielsen. Det gode ry skyldes blandt andet, at dansk løvtræ er forholdsvis hurtigvokset, samt at de gode logistikforhold i Danmark gør det nemt at få træet læsset i containere og sendt til eksportmarkederne.

Dansk løvtræ vokser relativt hurtigt og gode logistiske forhold gør det let at eksportere.

Fyldte lagre påvirker prisen

Hvad angår nåletræ er der stadig stor efterspørgsel i Danmark, hvilket betyder, at markedet fortsætter på sit stabile niveau. I Asien, hvor Kina hidtil har været den primære aftager af dansk nåletræ, har man dog oplevet en lille opbremsning i perioden op til sommerferien.

– Det skyldes, at lagerne i Kina har været godt fyldt op, og derfor har de været nødt til at barbere lidt af beholdningen, før de igen kunne tage nyt træ ind, siger Jakob Nielsen. Han forventer, at prisen på nåletræ igen vil nå op på et stabilt niveau, når det sker. På markedet for ahorn mærker Jakob Nielsen, at man i Danmark igen har fået øjnene op for dets gode egenskaber. Hvad angår egetræ, steg priserne sidste år betydeligt på grund af krigen i Ukraine, og Jakob Nielsen forventer, at prisen på eg vil forblive på sit høje niveau de kommende år. Det samme gælder ask, som også fik en lille prisstigning i den forgangne sæson.

Vi så en opbremsning i nåletræsmarkedet op til sommerferien, da lagrene i Kina er fyldt op.

Driv skoven med omtanke

Trods det stabile prisniveau og den store efterspørgsel på dansk råtræ, opfordrer Jakob Nielsen dog til, at man som skovejer ikke lader sig rive med i håbet om hurtige gevinster.

– Man skal udføre de hugninger, man føler er nødvendige. Man skal ikke forcere hugster, men derimod følge planen. Selvom priserne på energitræ også er steget lidt, skal man ikke gå amok i skovning. Der skal også være noget til næste år.

Priserne på energitræ ligger fortsat på et højt niveau.

Artiklen er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne

Mere om Skovdyrkerne

Læs andre artikler inden for Råtræ