Skovfoged Thomas Valentin forvalter Det Grønske Skovdistrikt.

Han har i samråd med ejeren plantet asketræer i et lavområde, hvor der tidligere stod toptørre-ramt ask.

Træerne blev plantet i foråret 2024. Der er valgt modstandsdygtige planter, som er frøformeret fra Danmarks eneste kårede askeplantage, FP291 ved Randers.

Gode udsigter

Spørger man seniorrådgiver Iben Margrete Thomsen om fremtidsudsigterne for de nyplantede asketræer, så er de ganske gode.

– Vi håber, at vi med de nye modstandsdygtige asketræer kan opnå en overlevelsesrate på 90 procent. Det er endda inklusive de øvrige skadegørere, der kan slå nyplantede træer ihjel. Så vi må sige, at vi er nået meget langt i kampen imod asketoptørre, siger hun.

– Jeg anbefaler derfor gerne, at man som skovejer igen tænker ask med ind i den fremtidige artssammensætning i skoven, siger hun.

Modstandsdygtig opvækst

Har man selv opvækst af ask stående, kan der være en chance for, at det er modstandsdygtigt. Skovejerne skal derfor ikke nødvendigvis afskrive det.

– Mit råd vil være, at man lader opvæksten stå og holder øje med, hvordan de enkelte individer klarer sig. Der kan godt være enkelte træer imellem, som har stor modstandsdygtighed overfor toptørre, lyder vurderingen.

– Jeg vil sige, at hvis man har asketræer, der kommer op over tre-fire meters højde med en ubrudt akse. Så er der høj sandsynlighed for, at træerne er modstandsdygtige, siger seniorrådgiveren.

De nye modstandsdygtige askeplanter fra Randers-plantagen kan bestilles igennem Skovdyrkerne.

Om asketoptørre

  • Træer med asketoptørre blev fundet i Østeuropa i 1990’erne, og sygdommen har siden bredt sig, så den i dag findes i hele askens udbredelsesområde.
  • I 2002 blev der første gang observeret syge asketræer i Danmark. Tre år efter var sygdommen udbredt til hele landet.
  • I 2009 anslog man, at 50 procent af landets asketræer var skadet af toptørre. Siden er problemet fortsat med at vokse.
  • Svampens sporer spredes med vinden og smitter levende blade på træerne, hvorefter den vokser ind i skudakser, hvor den forvolder store skader og ofte død.
  • Kun omkring 5-7 procent af de danske asketræer er modstandsdygtige over for asketoptørre.
  • Der er i dag frøplantager med asketræer herhjemme, hvor man frøformerer særligt robuste individer. Naturstyrelsen har blandt andet en plantage i Randers.
  • Randers-plantagen er den eneste kårede askeplantage i Danmark.

Læs også andre artikler fra Skovdyrkeren #103

Læs andre artikler inden for Skovdyrkning