Fra contortafyr til vinavl
Da fabrikant Sven Moesgaards 5,5 ha (ikke fredskovspligtige) areal med contorta væltede i stormen 1999, besluttede han sig for at genplante med vinstokke. Efter 15 år med vin er Skærsøgård ved Kolding uden tvivl Danmarks største og mest professionelle vinproducent – anerkendt og præmieret for sin mousserende vin i Champagne og for sin Calvados i Nordmandiet. Det er historien om en nicheproduktion, der blev det centrale på ejendommen.
Kan der laves vin i Danmark, vil mange skeptikere spørge? Ja, det kan der. Men kan der også laves GOD vin i Danmark? Det kan der faktisk også, og beviset findes i høj grad på Skærsøgård. Her huserer en mand med særlige forudsætninger, nemlig Sven Moesgaard. Blandt de særlige forudsætninger er – udover en nysgerrighed og en eksperimenterende indstilling – en uddannelse som kemiker og stor erhvervserfaring med laboratoriearbejde og -analyser fra sin medicinalvirksomhed.
Den anden forudsætning er det danske klima, som det er på vej til at udvikle sig. De stigende temperaturer,der også har været med til at ændre afgrøderne på vore marker (tænk bare på majsens stigende udbredelse), favoriserer vindyrkning i Danmark. Måske ikke så meget rødvinen, hvor druerne ikke i alle somre opnår et tilstrækkeligt sukkerindhold. Men hvidvin og i særlig grad de mousserende hvide. Moesgaard mener, at klimazonerne bevæger sig nordpå med op mod 100 km om året.
De lyse nordiske sommernætter er også en fordel, ligesom det lange efterår med store temperaturforskelle mellemdag og nat bidrager til udvikling af aroma i druerne.
I en artikel om Skærsøgård i det svenske blad `Livsmedel i Focus´ fra 2012 skriver man bl.a., at produktionen af champagne snart kan være en saga blot i det nordlige Frankrig på grund af klimaforandringerne. I stedet kan det blive Danmark, England og det sydlige Sverige, som overtager produktionen af mousserende vine. Sven Moesgaard er i fuld gang.
Præmiering
Siden man fik tilladelse til vinproduktion i år 2000 har Skærsøgårds vin deltaget i en lang række konkurrencer – og man har høstet et utal af præmier. Konkurrencerne eren måde at teste, hvor langt man er nået kvalitetsmæssigt. Man har fået tildelt 118 medaljer, heraf 42 internationale.
Selv den dag, hvor Skovdyrkeren besøgte vingården, var i posten meddelelsen om, at man havde vundet guld i en fransk konkurrence om æblebrændevin, Calvados.
Den hvide mousserende har vundet medaljer i 7 ud af 8 konkurrencer, hvor den i blindsmagninger har været oppe mod franske champagner. Vinene distribueres af den anerkendte vingrossist i Odense, H. J. Hansen og kan fås over hele landet gennem Vinspecialisten.
I marken
Der eksperimenteres løbende med planteafstand og opbinding. Oprindeligt plantede man på 2 x 2 meter, men efterhånden er man kommet frem til en planteafstand i rækken på 0,80 m. Ved den tætte planteafstand får hver vinstok kun lov til at lave ét sideskud. På hvert sideskud kommer 3-5 ranker, der hver sætter 4 klaser. Ud af de 4 klaser klippes de 2 bort. Sven Moesgaard siger: ”Det værste for en vinavler er at klippe druer af. Det næstværste er at smide dårlig vin ud. Mange vinavlere gør ikke det sidste, og det kan ødelægge et godt naboskab”.
I marken gives lidt hestemøg, men ellers ingen gødning selv om vi er på en halvdårlig sandet/gruset jord. Vinen skal gå i dybden og selv trække næringsstofferne op. Der gives dog lidt Magnesium i form af bittersalt. Der sprøjtes mod meldug og gråskimmel.
Mellem hver anden række holdes jorden dækket med en kløverblanding i 2- eller 3-årig omdrift. Det kløvergræs, vi ser nu, fræses ned om et par måneder, når vinstokkene behøver kvælstof.
Høsten har i årene varieret mellem 3 og 16 tons med et gennemsnit på 10 tons. Den klares på en enkelt dag ved hjælp af 70 frivillige i form af venner, bekendte og interesserede naboer.
Indkøb af andre frugtsorter
Især i år med en lille høst – og for at udnytte kælderen udenfor vinsæsonen – indkøbes anden frugt til produktion af mange slags forskellige frugtvine. Især æbler af sorterne Ingrid Marie, Belle de Boskoop og Filippa. Sven Moesgaard mener, at man med de meget smagsrige danske æbler kan lave bedre cider og Pommeau, end de kan i Frankrig. Der laves også vin på kirsebær og solbær.
Frugtvinene er med til at styrke økonomien. Mens produktionsprisen for et kilo vindruer er omkring 75 kr.,kan et kilo gode, økologiske æbler købes for 5 kr. Der er dog ikke overskud i produktionen hvert år, men det sker hyppigere og hyppigere. Selv i årene med underskud er dette accepteret af SKAT – ingen kan påstå, at produktionen ikke er professionel, og at den ikke sigter mod rentabilitet. Men der har været en opbygningsfase.
I kælderen
Der findes i Danmark 84 kommercielle vinbønder og ca. 1200 hobbyavlere. Grunden til, at Skærsøgaard har skilt sig ud, ligger i kælderen. Her er investeret op mod 10 mio.kr. i laboratoriefaciliteter, tanke, egetønder til lagring med mere. Fire personer er permanent ansat i produktionen. Produktionsanlægget ligner mest af alt et mindre mejeri. Og som i et mejeri er hygiejnen altafgørende.
Ud over vinproduktionen har man udstyr til destillering. Det betyder, at man også kan fremstille frugtbrændevine og brandy. Og disse brændevine kan på forskelligvis kombineres med vinene til en række hedvinstyper.
En meget populær version hedder ’Æbleau’, som er en sød fadlagret æblehedvin. Denne bruges også i Skærsøgårds Cider, som er tilført ½ dl æbleau i hver flaske i slutprocessen. Den er derfor alkoholstærk og har fadnoter.
En del af både rødvine, hedvine og brændevine lagres på fade af egetræ. I kælderen ses både fade af fransk, amerikansk og ungarsk eg. Sven Moesgaard ville godt prøve dansk eg, men der er desværre ingen bødkere tilbage i Danmark, der kan lave en tæt vintønde.
Alle data i produktionen noteres omhyggeligt. Det giver mulighed for at man, når man efter et antal år står meden rigtig god vin, kan se alle detaljer om, hvordan den har været produceret og opbevaret. Den systematiske kemiker fornægter sig ikke.
Besøg
Det er faktisk muligt at besøge vingården, som ligger i Dons ved Kolding, og omkring 5.000 interesserede lægger hvert år vejen forbi. I månederne april-november kan man komme til rundvisning og vinsmagning den første onsdag i måneden kl. 19 – efter forhåndstilmelding. Pris 150 kr. Og der kan arrangeres vinsmagning for større grupper, f.eks. firmaer og foreninger.
Skærsøgårds vinbutik har åben første onsdag i hver månedfra 15-17. Du skal ikke regne med at kunne købe `3 for en hund´, priserne ligger på 100-400 kr.
Inkl. fotos af: Per Hilbert/phi@skovdyrkerne.dk