Træet længe leve Afsnit 1: Træets naturlige holdbarhed

Det er vigtigt, at træet, som vi bruger i vore bygninger og andre steder, holder så længe som muligt. Vi har derfor bedt den erfarne skovbruger Andreas Bergstedt skrive om træs holdbarhed, og hvordan vi kan påvirke denne. Han har i mange år beskæftiget sig med dette emne i undervisningen på Landbohøjskolen og Skovskolen, og han skrev allerede for 20 år siden en lærebog om træteknologi.

Læs mere

Nye perspektiver for industriel anvendelse af træ

Med moderne biokemi er det nu muligt at udnytte træ til et utal af nye anvendelser. Af træ kan blandt andet produceres tøj, tilsætningsstoffer til bilbatterier, konsistensregulerende midler til fødevareindustrien, smagsstoffet vanilje og meget, meget mere. Skovdyrkeren har besøgt en rigtig spændende træindustri – Borregaard A/S i Sarpsborg, hvor mere end 100 forskere udvikler fremtidens produkter på grundlag af norsk rødgran.

Læs mere

Skovejeren, der blev savværksejer

Skovdyrkeren har besøgt et af vore medlemmer, der driver et specialiseret savværk i Ryslinge på Fyn. Og vi diskuterer, hvordan hans interesse for udnyttelsen af træet påvirker hans træartsvalg og hans skovdrift.

Læs mere

Skovdyrkerne og entreprenørerne

Skovdyrkerne laver langt det meste af arbejdet ude hos medlemmerne ved hjælp af underentreprenører. Uden disse var både vi og medlemmerne ilde stedt. Hvordan fungerer dette system i praksis? Er Skovdyrkerne bare et fordyrende mellemled? Hvordan sikrer vi den rette kvalitet og den rette pris i dette brogede marked? Vi har besøgt en entreprenør og en skovfoged på Fyn.

Læs mere