Medio august er et rigtig godt tidspunkt for opstamning og beskæring af de fleste træarter. Det er let at huske, for det er på samme tidspunkt, de grønne valnødder skal sættes til at trække på snapsen

Mange har traditionelt foretrukket at beskære/opstamme om vinteren, når træerne er i hvile. Det kan der være visse fordele ved, blandt andet at det er lettere at se gennem bevoksningerne og se træernes kronestruktur.Undersøgelser har imidlertid vist, at træer har bedst af at blive beskåret om sommeren, hvor de er i vækst. På det tidspunkt heler sårene hurtigst og bedst. En god og hurtig sårheling er vigtig for at rådsvampe ikke skal etablere sig i sårene.

Enkelte træarter tåler faktisk slet ikke vinterbeskæring. Det drejer sig om de såkaldte blødere, det vil sige træer, der taber en masse saft, hvis de beskæres vinter eller tidligt forår. Det gælder birk, valnød, ahorn og ægte kastanje. De kan imidlertid godt sommerbeskæres.

Det allerbedste tidspunkt er her i august. Nu er træerne stadig i så god vækst, at sårene heler hurtigt. Samtidig er de ikke så tilbøjelig til at sætte en masse nye skud eller vanris som ved beskæring tidligere på sommeren. Og efterårets store smittetryk af svampesporer, som kan give forskellige sygdomme og rådangreb, er endnu ikke så kraftigt endnu.

Enkle regler om beskæring/opstamning

Så det er bare at fatte saksen og saven nu.

På billedet ses korrekt afskårne sidegrene på opstammet rødel. Bemærk, at der er skåret lige uden for kraven. Herved sker ingen såring af selve stammen, og rådsvampe har minimal mulighed for at etablere sig.

phi@remove-this.skovdyrkerne.dk

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne