Beskyttelse mod fugleskader

Få ting er mere ærgerlige end at se et pænt og stort træ med knækket top. Der findes selvfølgelig metoder til at lave en ny top. Det tager dog tid og koster penge.

Derfor beskytter mange producenter deres juletræer mod ondets rod – nemlig fugle. Det er typisk fugle fra drosselstørrelse og op, der knækker toppene. Det vil sige solsorte, husskader og lignende.

Toppen risikerer at knække, når en fugl under skudstrækningen i juni måned lander på toppen.

Der er flere måder – af varierende intensitet – at beskytte sine træer mod fugleskader på.

Det sikreste at sætte fuglepinde på samtlige træer i kulturen.

Selvom prisen for fuglepinden er relativ høj, så er den det foretrukne valg for den professionelle juletræsproducent. Fuglepinden kan bruges i flere år og tabet ved en mistet top retfærdiggør også anvendelsen. Det er især træer fra 175 cm og opefter man bør sætte fuglepinde på.

Den relativt høje pris på fuglepinde har dog gjort, at billigere metoder er blevet opfundet. Man kan f.eks. opsætte fugleskræmsler/drager eller sætte høje pinde rundt i kulturen, som fuglene kan sidde på. Fælles for disse er, at det givetvis er billigere, men sandsynligvis også mindre sikkert.

Alternativ sættes kun fuglepinde på de mest værdifulde træer – eventuelt i kombination med drager og/eller høje pinde.

Koglesætning

Normalt skal en nordmannsgran være omkring de 30 år, før den begynder at sætte kogler. I juletræskulturene på Fyn ses dog flere steder ansatser til kogler, selvom træerne er under ti år gamle. Koglerne sidder typisk i den øverste grenkrans.

Koglesætningen på så unge træer skyldes sandsynligvis stress fra de seneste års varme og tørre vejr. Det problematiske ved kogler i salgstræer er, at træernes kvalitet reduceres til ikke-salgbar.

Der er dog råd at hente. Det nemmeste er at ”nippe” koglerne af, når den øvrige nipning sker. Det er vigtigt at få koglerne fjernet tidligt, da en senere fjernelse af kogler risikerer at gøre grenenes vækst underlig.

– VidenCenter Juletræer

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne