Insektføde er afgørende for agerhønen og fasanens kyllinger i de første leveuger. Det kan du tilbyde dem i din vildtager.

Så din vildtager i rette tid

Flere etablerer vildtagre for tidligt i foråret. Derved er der risiko for, at ukrudtet overtager disse tidlig såede afgrøder pga. en langsommere fremspiring. Vent derfor til, der kommer varme efter vådt vejr. Afgrøderne kommer hurtigere op og er mere konkurrencedygtigt overfor ukrudt. Kyllingerne kommer, for de flestes vedkommende, ud af æggene fra medio juni måned, og skal de have gavn af afgrøderne og de tilknyttede insekter, skal afgrøden heller ikke sås for sent.

Insektføde er livsvigtig for kyllingerne!

Hønsefuglenes kyllinger er afhængige af insektføde i de første leveuger. De opbygger knogler og fjerdragt og er derfor afhængige af den proteinrige føde. Herefter overgår de gradvist til også at æde frø og urter. Kyllingernes menu består af bladlus, larver, tæger, biller, græshopper, edderkopper mv.

Hønsefuglenes kyllinger er afhængige af insekter i naturen
En håndfuld insekter, blot ved at ryste en quinoa-kolbe en anelse!

En åben vildtager er vigtig

Hønsefuglene skal have mulighed for at færdes uproblematisk imellem planterne. Deres fødesøgning foregår ved, at de fra jorden ”pigger” insekterne oppe i afgrøden. Det betyder at vildtafgrøderne ikke skal stå fuldstændig tæt, som de øvrige afgrøder på ejendommen. Det gør heller ikke noget, at der opstår mindre huller eller bare pletter, hvor der fremspirer et varieret udbud af ukrudtsarter – tværtimod. Etabler ”insektvildtagren” med en lavere udsædsmængde så det resulterer i en åben bund og kraftigere planter! De anbefalede udsædsmængder kan f.eks. halveres.

Du kan blande din egen afgrøde der tiltrækker masser af insekter. Bland til 1 ha f.eks. 1 kg honning urt – 10 kg boghvede – 20 kg havre/triticale og på den gode jordtype også 10 kg quinoa.

Besøg også vores skovdyrkershop, hvor der findes mange færdigblandinger netop til din jord og dit behov.

Nyheden er skrevet af:

Blandet, dyrket skov i efterårsfarver

Skovdyrkerne